Monday, May 30, 2011

Sembang : : Aiyaakk..

Susah benar nak berblog sekarang nih.. Duduk rumah, berukben sibuk dok mogok lapar.. Duduk McD, WiFi pulak mogok kenyang.. Ce gtau teman, kat mana nak berblog dengan aman dan tenang..?? Haiz.. Dah la teman nih ada komitmen hidup.. Bukan selalu ada masa free.. time ada masai free tu la, berukben nak buat hal.. ketensenan gua.. Huuu.. Nasib baik la UNIFI tuh mahal.. kalau tak, selambe je teman rembat sebijik dua..

Nak curik password, boleh je.. Benda senang je tuh.. Lagi lagi P1 Wimax.. Tak payah pakai software, pun boleh dicurik.. Teman ada satu rahsia.. Cara nak curik password P1 Wimax.. Anda tau caranya..?? Jika tau, meh la gelak beramai ramai.. HAHAHA.. Serius teman kata, jika anda guna P1, baik anda terminate je.. Kalau idak, anda jugak yang rugi.. Orang lain guna wifi anda dengan percuma kot.. Apa..?? Caranya..?? Teman tak bole le nak kasitau caranya.. Nanti teman dapat dosa kering.. Rugi le teman...  Mencurik password kan dalam terma mencurik.. Makanya berdosa.. hahaha

Tentang celcom berukben pulak.. Berukben Celcom teman nih dah tinggal lagi beberapa bulan sebelum kene terminate.. Sedar tak sedar, dah nak 2 tahun teman mengalami ketensenan dengan berukben nih.. Time flies.. Cepat bebenar.. Sapa ada cadangan, provider internet mana yang sedap dan berbaloi baloi untuk dilayan..?? Maxis..?? DiGi..?? TM..?? Celcom dah out of list okeh.. 

Masuk bulan june, dah 6 bulan teman berblog.. Follower pun dah beratus.. Orite le tuh.. Biar sikit, janji follower teman tak lupa nak menjengguk teman.. Untuk apa la follower beriban, tapi takde sapa jenguk belog teman nih.. Kan..?? Kepada semua yang sudi menyemak dan menyepam diblog picisan teman nih, teman ucapkan terima kasih laaa..  Tanpa anda, sape la teman nih.. Kepada silent reader tuh, teman ucapkan terima kasih la jugak.. Teman tau ramai silent reader kat blog teman nih memandangkan UV yang teman dapat agak tinggi.. Terima kasih yop.. Anda lah penyumbang UV teman.. 

Semalam teman ada buat entry bola.. Ada orang tak suka, dia cakap teman macam anti-MU je.. Dei.. Mana ada.. MU teman tak kutuk okeh.. Lagipun MU dah cukup bagus, kalah dengan Barca tuh boleh la diterima.. Barca power kot.. Arsenal pun kalah dengan Barca gak. (*walaupun menang game pertama). Steady je weh..  Adat la, bola tu bulat.. Ada menang ada kalah.. Kalau semua nak menang, sape nak kalah..?? So, sila jangan nak tacing.. Sila terima dengan hati terbuka.. Kalau ada terkasar bahasa, teman mintak maap laa.. Okeh..

“I know that you believe you understand what you think I said, but I'm not sure you realize that what you heard is not what I meant.. I'm pretty sure sometime ur just  too clever until u don't understand a single word of what I am saying."".. HAHAHA

p/s: Sebelum terlupa, teman nak mintak la ada beberapa follower terbaru teman yang tak kasi link untuk ke blog mereka supaya menyepam teman kembali.. Teman takde link anda, macam manakah mau menyepam..?? Anda jugak la yang rugi.. Pesanan ini khas untuk Miz Rai, Liza dan beberapa blogger lain.. 


Sunday, May 29, 2011

Sembang : : Barcelona Win The Title..!!

(Saje je tulis title bahas inggeris.. hahaha)

Barcelona mengatasi Manchester United dengan tiga gol berbalas satu.. Gol Barca dijaringkan oleh Pedro, (minit 26),  Messi (minit 54) dan Villa (minit 68) MU pulak dapat gol saguhati yang dijaringkan oleh Abang Shrek atau nama saintifik beliau Wayne Rooney pada minit ke 34..

Perkara yang best ialah, ada 4 kad kuning dilayangkan, masing masing 2 kepada Barca dan 2 kepada MU.. Tapi dari segi faul, MU memang hebat.. MU buat 16 kali faul berbanding 5 oleh Barca.. Mesti ada yang nak kata ref bias kan..?? Sudah laa.. Kalau kalah, mesti nak tuduh ref bias.. Hapa daaa.. hahahaha

Barca buat 22 kali shot dengan 12 daripadanya adalah shot on target.. Daripada semua serangan  yang mereka buat, Barca dapat. 3 bijik gol . MU pun not bad la jugak, mereka buat 4 shot degan HANYA satu shot on target.. Walaupun serangan mereka lemah, mereka tetap dapat gol sebijik.. 

 Yeah..!! Aku kaya..!! -Jerit Unkle Pep Guardiola

Penguasaan bola, Barca pegang 68% manakala bakinya MU pegang.. Erk, mintak tolong calculate jap.. 100 tolak 68, berapa yep..?? Sori la, calculator teman dah habis bateri.. HAHAHA..

Dani Alves keluar dan beliau digantikan oleh seorang toyol yang berambut. pada minit ke 88. Nama toyol tuh ialah Puyol.. Kenapa teman panggil dia toyol..?? Sebab dia menyelinap macam toyol.. Laju je.. Disamping tuh, nama dia pun lebih kurang kedengaran macam toyol kan..?? Haiz orang tua nih, tak padan dengan tua.. haha.. Selain tuh, Barca buat 2 lagi pertukaran iaitu Pedro keluar digantikan Ibrahim, dan Villa keluar dengan beliau digantikan oleh Keita.. MU buat 2 pertukaran iaitu Fabio keluar, digantikan dengan Nani, dan Carrick keluar digantikan dengan Scholes..

Sebelum lupa, Man OF The Match menjadi milik Abang Long Xavi.. Dia la punca gol Pedro disamping berjaya meng'kucar-lacir'kan pertahanan MU.. Beliau ternyata sukar digugat dengan tackle-tackle manja daripada player MU.. 

Seyes teman cakap, Manchester United bukan lawan Barcelona.. Selambe je Barca titik MU tadi.. 3 gol berbalas 1 pulak tuh.. Kalau anda tengok game tuh, anda akan nampak betapa Barca berjaya ''menganjing'' player MU.. Taktik short passing dan mengelakkan bola atas serius berjaya buat MU gigit jari kaki. kanan dan kiri. Sampaikan player MU kelihatan mati kutu kejap.. Ada satu scene tuh, cameraman focus pada Sir Alex Fergusan.. Sambil mengunyah shinggam, muka dia kelihatan merah sambil menggenggam tangan . Marah benar dia tuh.. ^.^

Heh, tak payah la anda nak cakap ref  (Viktor Kassai) tuh bias.. Dalam game, mesti ada pihak kalah menang.. Standart la tuh.. Terima je dengan hati terbuka.. Kalah atau menang, tak kisah, janji dah bagi yang terbaik.. Best team win.. 

p/s: komen haters tak diperlukan.. Sekian.. HAHAHA..

 It is over, and it was some time ago. United were taken apart by a team of the very highest quality. In that there is no disgrace, But disappointment is wracked on their faces. Goodbye to Van Der Sar, Scholes and probably some others. Barcelona? Same again next year. Who can stop them?

Sumber: ESPN 

- Ramai gle penyokong MU kat McDonald Bandar Tun Hussien Onn tadi.. Penyokong Barca ciput je.. hahaha

Saturday, May 28, 2011

Sembang : : Sesi mengutuk makhluk tuhan

Kalau dah suka..
Kentut yang bau bangkai tahap hao liao tuh pun dikatakan wangi.. Tapiii... Kalau dah benci, uiiii.. taruk la minyak wangi 14 botol sekali pun, tetap busuk.. Mentaliti manusia..  Takde sape boleh pertikai.. hahaha..Manusia.. Biasa laa..

Kalau dah suka..
Dia tak kasi hapa pun tak kesah.. Janji dah suka.. Yang lain boleh la ditolak ketepi..Tapii... Kalau dah tak suka pulak, kasi la hapa pun, 1001 macam hadiah.. Tetap dia komplen.. itu la, ini la.. Haiz.. Manusia.. Biasa laa..

Kalau dah suka..
Awek negro yang hitam legam tahap bontot kuali pun dikata manusia paling cun dalam dunia.. Kalah Sharifah Amani yang comel lote tuh.. Nak buat macam mana.. Dah suka punya pasal.. Cuba kalau tak suka, ''Uiiii.. Itulah dia orang paling huduh dalam dunia..'' Maybe tu la ayat yang keluar daripada mereka.. Kan..?? hahaha.. Manusia.. Biasa laa..

Kalau dah suka..
Taruk la segala macam garam hempedu, sanggup ditelannya.. Tapi..Gula yang kompom manis nak mampus tuh, ditolak bulat bulat sebab dah benci punya pasal.. Hebat..!! Bukan senang nak telan garam hempedu.. Kira manusia bertuah je la yang berkemampuan sebegitu..

Kalau dah suka..
Kalau dah suka, orang kata A.. dia pun kata A.. Orang kata B.. Dia pun nak kata B jugak.. Cuba orang dibencinya.. Orang tu kata A, dia dah sampai Z dah.. Hebat kan..?? hahaha..

Kalau dah suka..
Kasi la sebundle fakta, semuanya dikatakan auta.. Tapi kalau orang yang dia suka tuh kasi doblas bundle auta, semua nya dikatakan fakta.. Suka punya pasal.. yang nih pun boleh tahan gak bestnya.. hahaha

Adakah anda manusia dijajah..?? Adakah anda manusia yang matang..?? Adakah anda manusia yang berakal..?? Adakah anda manusia yang bijak menilai..?? Adakah anda manusia yang luas pandangan..?? Tepuk perut, tanya selera.. HAHAHA..

Mood: mengutuk diri sendiri.. lalala~

Sembang : : I HATE Uuu...

Uhh.. teman hate sape..?? Teman hate blogger.. Blogger mana..?? Blogger yang suka copy paste, lepas tuh buat muka selamba macam entry tuh nenek sebelah mak dia yang punya.. Serius teman benci..

Orang yang suka copypaste nih tak pikir ke, betapa tensionnya nak buat entry terutamanya berbentuk ''tips'', dan ''ilmiah''.?? Nak kene pikir lagi, nak kene buat kajian, rujukan sana sini, habis masa lagi, dah la berukben kene bayar.. Takkan tu pun tak paham paham lagi..?? Jujur teman cakap, kalau dia ada SIVIK, dia takkan copy paste.. Sebab dia takde SIVIK la dia suka suka je copy paste, lepas tuh buat muka tak tau malu.. Siap tunjuk kerek lagi dengan si empunya entry.. Punya la taik manusia gini..

Kalau dia copy, sila la taruk backlink, atau sekurang kurangnya buat ayat sendiri, takpe lagi.. Nih tak, bulat bulat, dia copy.. Dan disebabkan itu jugak, mata si empunya pun menjadi bulat bulat menahan marah.. Silap haribulan, boleh terkeluar bijik mata siempunya entry tuh.. 

Ada orang suggest pakai coding disable highlight, dan ada plak yang lagi extreme, suruh pakai disable right click.. Jujur teman cakap, semua tuh tak berguna dan teman tak minat memandangkan coding tuh akan menyusahkan orang BW.... Dan lagi best, teman senang senang je boleh atasi coding tuh.. Tak payah nak hack bagai.. Tak caya..?? Nih teman nak ajar, ce tgk bawah nih elok elok..

Anda pergi ke
Tools >> Options >> Content >> Sila jangan tick ruangan ''Enable Javascript''
Sebenarnya, coding tuh boleh didisablekan dengan mudah.. Tak caya, cuba la sendiri.. Anda cuba pergi kemana mana blog yang apply coding tuh.. Serius anda akan nampak coding tuh sebagai ''sampah''.. Dah la menyusahkan reader blog anda,,, tak function pulak tuh.. Rugi je buat..

Kebanyakan orang terutamanya blogger otai, kalau dia singgah blog yang ''menyusahkan'' dia, teman berani cakap, dia akan dengan gear manualnya kelik ''pangkah'' kat penjuru atas window.. Kalau yang pakai tabs tuh, kompom dia akan right click>>close tabs tuh.. Nih bukan main main okeh..  Jadi kalau anda ada apply coding tuh, buang je laa.. Tak berguna pun.. Yang lebih memeritkan, kompom si blogger otai tuh TAKKAN menyemak lagi  ke blog anda.. Kan dah rugi tuh..

Berbalik kepada topik asal.. Kepada blogger semua, berblog lah dengan ikhlas.. Tak guna anda copy paste entry orang lain.. Pada teman, sape yang suka copy paste dan kemudian mengaku dia punya, dia sama je macam seorang pencurik.. Dah la mencurik, menipu diri sendiri lagi.. Anda ada blog, anda buatlah blog anda tuh mengikut acuan anda sendiri.. Kenapa mesti curik entry orang..?? Looser betul lah..

p/s: mencik mencik mencik..!! i tak shuker tauwww.. 
HAHAHA
=.=''

Bukan teman yang kene copy paste, entry nih lebih kepada ''meluahkan perasaan kesian'' kepada ''mangsa'' copy paste nih.. 

Friday, May 27, 2011

Sembang : : Bila ada orang sepam teman, teman buat gini..

Sepam nih sebenarnya adalah perkara tak bermoral..Teman tak gemar sgt sebenarnya.. Justeru tu, bila ada spam yang masuk ke kotak komen, makanya teman akan analisa keperluan untuk meng'publishkan komen tuh.. Jika teman rasa komen tuh tak perlu di''publish, makanya komen tuh akan dikategorikan sebagai ''rubbish''.. Setelah komen tersebut dikategorikan sebagai rubbish, makanya, teman akan buat gini..




Dah la menyepam.. Pakai nama Anon pulak tuh.. Memang saje je laa.. HAHAHA..

Sembang : : Teman nak join ''segmen bloglist abg terror '' yang sungguh terrorist tuh

Disebabkan teman tak beberapa nak hyperaktif berblog dalam minggu nih, ada banyak benda teman tertinggal rupanya.. Kira macam dah looser habis dah teman nih.. Teman datang sekodeng belog abang teror yang tak beberapa teror tuh dan ghupe ghupenya ada segmen bloglist daa.. Hapa lagi, kompom la teman menjoin la tanpa segan silu dan malu..

Apa..?? dah tamat tempoh..?? kawe dok kiro, kawe nak masok gak..!! Kalo abg terror tak kasik, kawe tee sambil katok lipe dia sampa mampuh.. HAHAHA..
*teruk benar loghat aku nih..  =.=''

 Sudah sudah teman merepek.. Sebelum meneruskan ke agenda seterusnya, teman nak mintak mahap la kepada orang kelantan.. Teman tak pandai loghat kelantan.. Kalau tak betul tuh, jangan marah aa.. hehehe

Back to our bisnes.. Teman nak bikin enty nih khas utk abg terror okeh.. Kalau ada rezeki, boleh la masuk bloglist beliau..

1. Dimana anda dilahirkan?
Teman lahir kat Hospital Besar Kuala Lumpur.. Walaupun hospital tuh ada perkataan BESAR, tapi agak susah nak cari parking.. Penuh memanjang.. 

2. Dimana anda dibesarkan?
Perut teman dibesarkan di Kajang, Cheras, Kuala Lumpur, Johor Bahru, dan Mersing.. Manakala, otak teman pulak dibesarkan di Shah Alam dan kaki  tangan teman dibesarkan di Gym.. (*okeh aku tipu, aku tak main gym) ^^

3. Negeri pilihan anda untuk dimasukkan ke dalam senarai bloglist abgteror.
Johor dihatiku..  ''Allah selamatkan kamu..'' 

4. Ceritakan sedikit mengapa anda memilih negeri tersebut.
Kat Mersing, teman selalu poie pantai mahkota dan pantai air papan.. Nak mandi bole.. nak mancing boleh.. Nak usha awek bole.. *opss.. kantoi.. HAHAHA..

Sampai disini saje entry merepek nih.. Semoga teman dapat tempat masuk ke bloglist abg terror yang tak terror tuh.. Adios..

Assalamualaikum..
Peace no war
^^

Thursday, May 26, 2011

Sembang : : Bila aku bosan, aku mula merepek..

Dah lama teman tak merepek kan..?? Haaa.. Nak baca kisah merepek nukilan teman..?? heh, meh sini baca kisah teman nih haa..^^
Semenjak dua menjak tiga menjak nih, teman nampak ada orang suka main mancis.. Ada tu pulak suka main mancis masuk angin.. Walaupun mancis masuk angin, tapi mancis tuh still mampu terbakar..  Risau teman.. Kalau dia nak main tuh, teman tak kisah sgt, tapi jangan la duduk dekat sgt dengan sumbu yang melintang kat depan dia tuh.. Poie le main jauh jauh sikit.. Teman bukan hapa, teman risau dia main cucuh-cucuh mancis tu, bila dah menyala dia ''tercampak'' plak ke arah sumbu tuh.. Dah la sumbu tuh basah dengan RON95, lepas tu sumbu tu ditakdirkan ada hubungan ''kekeluargaan'' dengan sebijik bom tangan yang comel lote.. Ditambah rencah, address bom tangan tu pulak sebenarnya terletak didalam ''map'' negara bernama gudang senjata.. Uii.. Bahaya kan..?
Haduiii.. Bayangkan kalau sumbu tuh terbakar.. Tak ke payah orang tua dan  orang muda gagah perkasa nak membuat kerja.. Kompom habuk bergelimpangan menghadapi letusan paling ganas tuh.. Kesian.. Kalau boleh, teman taknak la biarkan gudang tuh meletup.. Yelaa, menyusahkan nanti.. Kene kunci grill, duduk dalam rumah senyap senyap.. Lepas tu siaran TV radio segala bagai akan terganggu plak..Tak bole la nak tgk shin chan.. Teman bukan suka weh kalau kene duduk dalam rumah.. Tak boleh keluar cari duit.. Kalau tak boleh keluar carik duit, mcm mana teman nak poie minang Lisa Surihani..  Kesian teman kan..??
Uhhh.. Anda tak puas hati dengan budak main mancis..?? Anda  rasa nak macam nak main selendang..?? Kalau nak main selendang, main la selendang merah.. Kaler dia cun woo.. Teman suka kaler merah nih.. hahaha.. Err... Weh, kejap.... korang rilek dulu.. Sila simpan ye selendang merah anda tuh.. Tak baik main selendang tuh... Nanti kang menganggu orang tua buat keje pulak.. Kalau anda tak puas hati sama budak main mancis tuh, anda report je sama orang tua.. Setel..

Teman kompom, orang tua kita mampu tangani masalah budak main mancis nih.. Jangan la kome risau sgt okeh.. Memang la lambat sikit.. Nak buat mcm mana, upah orang tua tuh sikit je.. Si pemilik ladang tuh, kenapa la kasi upah sikit sgt kat orang tua.. Kesian mereka.. dah la kerja berisiko.. Silap silap jatuh pokok, sakit woo.. Andai kata orang tua tak boleh handle, orang muda gagah perkasa boleh take over..Okeh la tu kot.. Insyaallah orang muda gagah perkasa boleh handle..

Sekian saja repekan teman disubuh hari.. Semoga kalian sihat sejahtera hendaknya.. 
Last word, 

Usah biarkan diri anda disebungi....
repekan.. 


Serius aku bosan nih.. tu pasal aku merepek.. lalala.. ^^
Entry ni adalah nukilan bebas diatas dasar kebebasan bersuara.. 

Sembang : : Makcik bergelar hajjah dan RON95

Ada sorang makcik, dia claim dia Hajjah.. Claim bukan main lagi.. Padahal dialah manusia paling sesat dialam fana nih.. Cisdel sungguh.. Nak taw sape dia..?? Heh, tgk link bawah nih.. Tapi teman tak galakkan anda bukak pasal nanti dia dapat UV free.. Untung la dia.. Apa yang pasti, dia memang kurang ajo.. Kalau ikutkan hati teman nih, nak aje teman ''spanar-spanarkan'' wajah beliau tanpa belas dan ihsan...



Teman nak nasihatkan kepada anda semua dan diri teman sendiri, tak kira apa warna anda.. Kita hidup didalam kotak warna berbilang warna, so sila tolong jangan buat hal.. Jangan kerana sikap menunjuk  kecantikan warna anda, warna lain jadi mangsa.. Ingat, ada satu warna yang suka memendam rasa.. Warna yang lembut, tapi mampu bertukar warna bila bila masa je.. Err.. tak payah ditanya warna apa tuh.. Sila la main teka teka.. hahaha..

p/s: sikap cuba melaga lagakan antara bangsa dan agama adalah tak boleh diterima.. Kepada SKMM, sila jangan jadi kayu api.. Mintak tolong kerjakan sikit ''makcik'' si batu api tuh okeh.. Adios..

''Ibarat mencurah RON95 kedalam bara,
serius anda takkan memadamkan bara tuh.
Silap haribulan, makin marak nanti''

Assalamualaikum


***********************
Penafian: 
Sila baca dengan minda terbuka.. Tiada niat teman nak bakar ''tong gas''.. tapi sekadar ingatan kita bersama.. Semoga allah memberkati kita.. Insyaallah..

Thursday, May 19, 2011

Sembang : : Bro Telordibasuh meninggal dunia

 
Abdul Hakim Bin Mohd Kamal 
atau 
lebih dikenali sebagai 
"telordibasuh" 
telah meninggal dunia sebentar tadi.. sama-sama kita berdoa semoga rohnya ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman..
p/s: Sedih weh.. Walaupun teman tak kenal dia, tapi teman kenal blog dia..  Malah teman percaya, ramai yang suka dengan blog dia tuh.. So, Meh ramai ramai kita sedekahkan alfatihah utk arwah.. Semoga dia bahagia disana.. Untuk pengetahuan, Beliau meninggal akibat jangkitan paru paru yang menyebabkan beliau gagal bernafas sendiri.. 
Sumber: Nas, Belogfadah, MyungDAE, Eyka

Tuesday, May 17, 2011

Sembang : : Mintak maap noo..

Nih teman nak mintak maap kepada semua stalker, sepam'er, komen'er dan sebagainya yang sudi menyemak kat blog teman yang tak seberapa nih.. Teman nak mintak maap sebab teman takley nak menyepam anda dengan jayanya dalam minggu nih.. Insyaallah lepas semua selesai, teman akan kembali didunia blog yang fana nih untuk menyepam anda tanpa segan silu dan malu.. Sori to say, teman memang bizi minggu nih.. *aitcheh, nak speaking sokmo.. 
^-^

Tatkala teman mengepos entry nih, percaya la teman tak berada didepan pc, sebaliknya teman tgh koje macam org gila..
Hahaha



*kalau dah ada anak bini, gimana agaknya ye kehidupan teman nih..?? hahaha..

Sembang : : Arghhhh.. Gua tensen..

Gua tensen..
Gua tensen pasal kene keje jaga dokument hari hari..
Gua tensen pasal member gua masuk spital pasal kene sodok ngan keta..
Gua tensen pasal gua kene backup dia jadi raider McD pasal takde orang lain boleh ganti
Gua tensen pasal duit gua makin susut..
Gua tensen pasal moto gua perlu diservis..
Gua tensen pasal motor gua kene 3 bijik paku masa jadi part time raider McD
Gua tensen pasal bateri bila bila masa boleh kong..
Gua tensen pasal tadi gua kene maki dgn bos..
Gua tensen pasal pasal kene keje siang dan malam
Gua tensen pasal baru kejap tadi gua kene tahan ngan polis kat Damai Perdana..
Gua tensen pasal tadi gua sesat kat Damai Perdana
Gua tensen pasal bila polis layan gua macam penyamun tarbus
Gua tensen pasal tadi hujan lebat, habis lencun gua..
Gua tensen pasal gua tengah lapar sekarang nih..
Gua tensen pasal gua takley layan blog untuk beberapa minggu akan datang  nih..
Gua tensen pasal gua tengok UV gua ciput je..
Gua tensen pasal gua tak pernah rasa BE Nuffnang
Gua tensen pasaltakde sape nak kelik nuffnang gua..
Gua tensen pasal ini entry terbaru gua selepas 3 hari..
Gua tensen pasal keputusan UPU tak tau bila keluar..
Gua tensen pasal gua takde awek nak luahkan perasaan
Gua tensen pasal Selangor kalah teruk
Gua tensen pasal Arsenal pun kalah gak..








Gua tensen pasal gua tensen.. 
=.=''

hahahaha 

Saturday, May 14, 2011

Sembang : : Cara nak backup blog

Heh, kali nih memang teman bengang tahap kelapan.. Macam mana tak bengang, semua entry yang dipublished selepas hari rabu hari tuh hilang tanpa kesan.. Tadi pun teman bukak blog, check entry, kompom entry latest hilang.. Kat twitter Blogger, dia cakap cuma temporary hilang.. Tapi teman check, hilang habis.. Takde recover dah.. Cisdel sungguh.. Nasib baik le ada backup, teman import je balik.. Setel.. Cuma teman nak tanya, sapa yang permanently hilang entry..?? angkat tangan macam teman.. ^^

Uihh.. Macam mana nak buat backup..?? Haaa.. Ni yang teman nak kasitaw nih.. Backup blog adalah dalam bentuk XML, simpan dalam cakera keras atau nama saintifiknya ialah Hard Drive.. Entry teman hilang bersama komen, lepas teman import balik, semua masalah setel.. Heh, Disini, teman nasihatkan anda semua untuk buat backup jugak.. Lagi elok kalau dapat buat backup hari kali anda published entry.... Nanti kalau ada masalah, senang je anda nak setelkan..

Cara nak backup blog:

1. Poie ke ''Setting''.. Rujuk gambau kat atas.. Anda kelik sekali je.. Kalau anda kelik banyak kali, takkan ada perbezaan pun.. Sungguh nih.. hahaha

2. Picit button ''Export Blog'' macam kat dalam gambau diatas.. Kalau anda tak nampak button tuh, teman cadangkan sila lah poie ke kedai Optik.. Beli spek sebijik..

3. Bila window ''Export Blog dah terbuka, kelik kat download yang kaler oren tuh.. Teman ada buat line kaler merah.. CUba baca apa dia tulis orite..?? Rujuk gambau diatas nih..

4. Nanti bila anda picit ''Download'', akan ada keluar pop-up macam gambau diatas nih.. Anda simpan File tuh.. File tuh dalam format XML

Dah setel.. Sebelum terlupa, anda sila simpan XML File tuh kat folder yang mudah anda nak cari.. Kang tak dapat cari, naya tuh.. Sekarang teman nak ngajo cara nak upload balik backup tuh.. Caranya seperti dibawah..

1. Anda poie ke ''Setting'' dan anda picit button ''Import Blog''.. Lepas anda picit, nanti anda akan dapat satu window macam gambar diatas.. Apalagi, anda browse dan search le XML FIle yang anda simpan tuh..Lepas anda isi captcha tuh, anda  tunggu le beberapa minit.. Dia tengah upload tuh... Kecepatan proses nih bergantung kepada kelajuan berukben anda.. Kalau laju, cepat je setel. Kalau line serupa siput sedut, tunggu le sejam dua....
*No Buffering bak kata Sam Bunkface..
- tetibe jek.. hahaha

2.Nanti lepas dah setel upload XML FIle, akan keluar window gini.. Anda akan nampak ada menatang kaler hijau mundar mandir kat window tuh.. Tunggu kejap, dia tengah trace komen segala bagai yang hilang.. Komen dan entry tuh akan diupload balik.. Anda jangan risau, dia cuma akan upload entry yang hilang je.. Entry yang tak hilang, dia takkan copy.. Orite..


3. Lepas semua setel.. Akan kelua plak window macam gambar diatas.. Kat dalam gambar diatas, ada 4 entry dan komen teman yang hilang.. Dia dah recover balik.. Dia tanya teman, nak publish yang mana..?? Jadi teman pun tick le semua, publish semua sekali..

Haaa.. Sekarang cuba check entry anda.. Teman berani jamin, kompom semua entry ada.. Walaubagaimana pun, teknik nih cuma available untuk entry yang anda sempat save.. Entry latest yang anda tak save, akan hilang didalam kenangan.. Jadi teman menyeru lee, setiap kali anda publish entry, save backup dulu.. Bukan untuk orang lain, untuk kesenangan anda gak.. ^^

Yang tadi anda backup tuh sebenarnya cuma backup entry dan komen.. Dia tak backup template anda.. Jadi anda jangan lupa backup template anda.. Caranya..?? Rujuk bawah plak..

1. Poie ke ''Design'', dan picit button ''Download Full Template''.. Rujuk gambar diatas..

2. Yang nih pun sama, anda perlu simpan File tuh.. File tuh jugak dalam bentuk XML.. Save dan setel..

Heh, semua dah setel.. Anda tak perlu risau lagi kalau masalah berlaku jika anda amik langkah keselamatan macam teman kisahkan nih.. So, selamat membaca dan jugak selamat beramal.. ^^

Assalamualaikum..

Thursday, May 12, 2011

Sembang : : Reveal..!! Cara Obama menjejaki Osama..

 Ce tengok gambar bawah nih..


Dah reveal dah weh.. Osama kantoi sebab dia main IPhone.. Haduii... Apahal la Osama g main natang tuh.. Kan dah kantoi.. Tengok tuh, Obama siap like lagi..
HAHAHAHAHAHA

p/s: Teman tak taw la Osama nih betul betul pejuang islam atau dia cuma watak rekaan Amerika.. Tapi yang pasti, Obama memang watak utama.. hehehe
Kredit: Wacava.net

Sembang : : Bila blog kene block

Bila blog kene block, rasa macam nak mengamuk pun ada.. Aummm aummm..


Hampir sejam try masuk, baru kol 7 tadi boleh.. Ciskek sungguh.. Wahai rakan rakan, adakah anda jua mempunyai masalah yang sama..?? Sila reply di kotak komen dibawah..
=.=''

Sembang : : Nenek si bongkok tiga


Nenek nenek si bongkok tiga,
Siang mengantuk malam berjaga,
Mencari cucu dimana ada,
Nenekku kahwin dengan anak raja..

Cucu cucu tak dapat lari,
Nenek tua banyak sakti,
Sekarang juga nenek mencari,
Sapa yang kene dia yang jadi..



Alahai kenangan.. Teringat zaman muda belia dulu.. Main sorok sorok guna lagu nih.. Teman masih ingat, teman dok menyorok dalam paip longkang.. Bau dia, tak usah tanya.. Tapi demi nak main punya pasal, sanggup tahan tuh.. hahaha

Teman rasa lagu gini dah semakin pupus.. Tak caya, cuba suruh budak tadik nyanyi lagu nih.. Dalam 10, mesti ada 5 yang tak taw.. Kalau teman dulu, tak taw lagu nih, dah kira noob habis dah.. Kira macam looser laaa.. seyes nih.. hahaha

Anda ada kenangan dengan lagu rakyat gini..?? kongsi la sikit.. tulis je kat kotak komen kat bawah tuh.. kasi nama lagu sekali kalau boleh.. Orite..?? hehehe

Sembang : : Angka lima, tagged by Adwa.. hahaa

 Teman dah ditag oleh minah yang bernama Adwa Farahin.. Makanya, sebagai menghargai dia megetag teman, nih teman bikin sebijik entry khas dengan angka lima sebagai isi utama.. hahaha

5 Tarikh Penting
  1. Tarikh hari raya puasa *balikk kampungggg... hohoho balik kampung...*
  2. Tarikh hari raya korban *boleh makan daging sedap*
  3. Tahun baru cina *Cuti yang menyeronokkan*
  4. 31 Ogos *Gaji dibayar tripple*
  5. 24 hb setiap bulan *Gaji masuk*
5 Perkara dibuat Semalam
  1. Sama macam kelmarin
  2. Sama macam semalam punya kelmarin
  3. Sama macam semalam punya semalam punya kelmarin
  4. Sama macam semalam punya semalam punya semalam punya kelmarin
  5. Arghhh bosannya hidup aku.. =.=''
5 perkara yg buat ko gembira
  1. Kalau follower mencecah 500
  2. Kalau follower mencecah 1000
  3. Kalau follower mencecah 1500
  4. Kalau follower mencecah 2000
  5. Kalau follower mencecah 2500
5 sbb jawab soalan
  1. Sebab teman dah ditag oleh adwa
  2. Sama seperti sebab diatas
  3. Sama seperti dua sebab diatas
  4. Sama seperti tiga sebab diatas
  5. Sama seperti empat sebab diatas 
5 kawan yang di tag 
  1. Teman tag Momoy sebab dia komentar tertinggi
  2. Teman tag Faiz sebab dia komentar kedua tertinggi
  3. Teman tag Miecyber sebab dia komentar ketiga tertinggi
  4. Teman tag Siti Aziz sebab dia komentar keempat tertinggi
  5. Teman tag Chii sebab dia komentar keenam tertinggi 

Wednesday, May 11, 2011

Sembang : :Panduan menggunakan Lift

Nih teman ketensenan nih, ada mamat entah dari ceruk mana membuatkan teman naik hangin didalam gelak.. Mana taknya, dia masuk lift, kelihatan macam masuk ke dalam kapal angkasa.. Semua nak disentuhnya, nak ditekannya.. Apa dia baru sampai dari kampung ke hapa..?? *erk, kampung sekarang pun dah ada lift laa.. Noob..!!

Lalu teman terpikir, ada baiknya teman buat satu garis panduan menggunakan lift dan spread it around.. Paling tak pun, boleh le menyedarkan sesetengah daripada kita.. hahaha.. Meh sini, baca tatacara penggunaan lift yee.. Kalau sudi, sepam le kotak komen kat bawah tuh.. ^^

  1. Sila tekan butang lift yang berkenaan dengan diri anda saje.. Jangan nak gatal gatal poie tekan semua button.. Kalau anda gatal memicit semua button yang ada walaupun takde kene mengena dengan anda, anda layak diisytihar sebagai Baghal.. Kalau anda bernasib baik, anda akan menerima pelempang jepon daripada penumpang lift yang lain.. Kalau tak bernasib baik, mungkin anda kene chock slam ala-ala The Undertaker.. So, teman ucapkan tahniah..
  2. Walaupun lift tuh kelihatan macam jamban, sila jangan membuang air merata kerana lift bukan jamban dan anda tak boleh menjadikannya jamban memandangkan tiada kemudahan jamban didalam lift.. Bayangkan, orang terpaksa memendam rasa akibat bau hancing akibat perbuatan tak ber'mudun atau ber'madain atau bermadana atau bertamadun
  3. Walaupun lift akan tertutup dan takde orang lain nampak, tapi anda perlu ingat, tuhan tu nampak semuanya.. Sila jangan gunakan lift sebagai tempat bercumbu cumbuan atau ber''manja-manjaan'' kerana jika anda bernasib baik anda akan femes didalam internet dengan tajuk video '' aksi terlampau didalam lift, casting by bla bla bla''.. Dah le tak dapat duit, dapat malu, dapat cercaan, malah hilang maruah anda.. 
  4. Yang nih memang bikin panas.. Ada yang anggap lift sebagai tempat pembuangan sampah khas.. Selamba badak dia je buang sampah.. Kalau sampah setakat tin minuman, takpe lagi.. Nih idak, sampah sebesar alam, sampah yang dikumpul sebulan lamanya yang dibuang.. Bau jangan cite laa.. Wangi lagi kentut teman nih.. hahaha.. 
  5. Lift sebagai tempat buang bayi.. Heh, yang nih melampau.. Kalau teman dapat, teman luku pale dia 13 kali sehari semalam.. Hambik.. Berani benar dia..
  6. mengangkut perabot menggunakan lift pada waktu puncak adalah sesuatu yang mendorong manusia mengamuk dengan sakannya.. Kalau anda nak kene flying kiss, sila la buat.. Apa..? Perabot mahal..?? Orang pedulik hapa dengan perabot anda.. Silap silap orang humban perabot anda kebawah.. hahaha..
  7. Merosakkan, mengumpil button adalah tindakan yang meminta penerajang tanpa belas ihsan.. Banyak kali teman kene.. Nak tekan button, tapi button takde.. Terpaksa la guna skill McGyver, mencantumkan wayar untuk menekan button.. Biasanya mereka suka cungkil button ''open''.. entah pehal la masalah dia.. 
  8. Lampu... Memang masalah besar yang cukup problem.. Bukan pecah, tapi masalah hilang.. Hari nih taruk mentol baru, sok lusa dah hilang.. Kompom orang curik, taruk kat rumah.. Hekelleh.. Lampu kalimantan tuh baru rm6 bai.. tu pun nak rembat..? Apa punya otak daa..??
  9. Kentut jua memberikan masalah yang sememangnya menyakitkan hati, jantung parur paru dan limpa.. Walaupun kentut anda tu boleh diibaratkan sebagai sepoi sepoi bahasa, tapi untuk sesetengah orang, kentut anda dikategorikan sebagai angin tak reti bahasa.. Jika anda tak beberapa nak luck hari tuh, maybe anda kene sound tepek oleh penumpang lift lain.. Maka, sila elakkan.. Kalau nak kentut, sila tunggu anda keluar dari lift.. Tahan sikit beb.. Orite..??
  10. Jangan terkinja kinja macam beruk dapat belacan boleh tak..? Walaupun kabel lift tuh mampu menampung beban yang tinggi sehingga 700kg, tapi tu tak bermakna anda boleh melompat lompat macam katak puru.. Silap hari bulan, kabel putus, anda dengan sekalian makhluk sekali menjunam kebawah.. Kalau setakat tingkat satu, bole lagi tahan.. Kalau dah tingkat 40..?? Tak ke naya tuh..??
Sekian saja untuk edisi panduan menggunakan lift kali nih.. semoga ketemu lagi.. Akhir kata dari teman.. Jangan biarkan diri anda diselubungi...  
Masalah lift... 

Adios.. ^^

Sembang : : Blog Chii kene ambush..!!

Tengah teman syiok menyepam, tiba lah masa untuk teman menyerang blog Chii.. Kenapa teman nak serang blog Chii..?? Sebab dia dah datang menyepam kat blog teman, makanya dia akan diserang balik lahh.. hahaha..

Teman pun kelik le ke link dia kat bloglist teman tuh.. Tiba tiba keluar gambar seperti dibawah nih.. 

Aiiyaaakk.. Blog chii ada malware kah..?? Hoho.. 

Kepada Chii, sila la buat somthing.. Mcm mana teman nak sepam kalau warning gini muncul.. hehe.. ^^

Sembang : : Malware..?? Watdehek..??

Anda rindu kat teman..?? Rindu tak..?? kalau rindu, taip ON YES, dan hantar ke kotak jerit dibawah ini.. Anda jangan risau, teman dah kembali nih.. So, teman akan cuba mengurangkan derita jiwa anda merindui teman.. *ayat baget.. haha..

Ekceli laptop teman bernama ''heppi'' tuh dah pun kembali ke rahmatullah kelmarin.. Beliau terbunuh akibat demam panas.. Nak buat camne, ATI memang menyakitkan jiwa..  Sapa pakai ATI..?? heh, teman nasihatkan anda sila la halakan kipas table yang di'on dengan lajunya ke arah komputer anda.. ATI sangat cepat panas.. Maka secara tak langsungnya turut memanaskan hati teman nih.. Tapi tak mengapa, teman dah ada PC.. baru je rembat dari rumah mertua.. Erk.. bukan.. maksud teman, baru je rembat dari rumah bonda.. hahaha..

Tadi teman bukak blog, benda first teman sentuh ialah kotak jerit.. Pehal..?? Sebab teman nak tgk sape dok menyepam teman sepanjang ketiadaan teman di alam maya nih.. Hasilnya, bertaburan sepaman oleh member seblog disana..

Dalam banyak banyak sepaman di kotak jerit, teman ter'menggelabah bila tgk komen Tia yang mengatakan bahawa blog teman nih mengandung malware.. *mengandung dan mengandungi sama tak..?? *.. Makanya, teman pun mencari le jawapan kepada masalah nih.. Teman bukak laptop member teman, bukak pakai chrome, memang sah ada malware.. Teman poie le menyepam Adwa, tanya dia berkenaan masalah nih memandangkan dia lagi otai dari teman dan dia jugak merupakan bakal hacker kelahiran UKM..Dia pun dengan sudinya memberikan link kepada teman, cara nak solve masalah nih.. Setakat nih, masalah nih dah setel lee.. hahaha.. thanx adwa.. Nanti aku picit iklan anda.. ^^

Berbalik kepada kes malware nih, teman diberitau (dia tak bagitau, tapi dia ada terangkan) bahawa malware nih disebabkan oleh fail ''favicon.ico''.. Wow.. Fail nate gapo dio tuh..?? hahaha.. Fail nih sebenarnya ialah fail yang disebabkan oleh penetapan icon pada bloglist..Contoh ialah gambar disebelah.. 


Jadi untuk mengatasi masalah nih, maka ruangan icon perlu didisablekan.. then baru selamat.. Cara..?? Anda poie Design > Page Element > My Bloglist.. Kat situ, anda jangan tick ruangan icon macam kat dalam gambar sebelah nih.. 


Pakai software anti Malware..?? Heh, arwah laptop teman takde penyakit malware okeh.. Dia terbunuh akibat demam panas melampau.. Teman rasa malware nih masuk join blog teman masa kat cc kot.. Teman online kat cc je dalam 2 hari nih.. Sebab laptop dah terbunuh.. nak buat mcm mana.. Inilah akibatnya kalau buta IT.. Haiz..

Teman nak kreditkan kepada KELAB GREENBOC, sebab segala maklumat nih teman dapat dari dia.. Teman masih tunggu reply daripada Bro Hac, selaku sifu hacker teman untuk membantu teman nih.. Harap harap ada penyelesaian lagi best yang boleh Bro Hac kasi.. hahaha..
 *Woohoi encik Hac, manakah anda..??*

Tuesday, May 10, 2011

Sembang : : Pantun Bujang

Dua tiga kucing berlari,
Mana nak sama si kucing belang,
Dua tiga awek ku lari,
Macam mana la aku tak bengang..

Pulau Pandan jauh ketengah,
Gunung Daik bercabang tiga,
Muka member macam kaki pecah rumah,
Macam mana la dia boleh kahwin tiga..??

Kalau padi katakan padi,
Tidak lah aku tertampi tampi,
Kalau sudi katalah sudi,
Kalau tak sudi aku pakai le jampi

Sorong papan tarik papan,
Buah keranji dalam perahu,
Suruh berteman dia berteman,
Ajak kahwin dia tak mahu..

Buah cempedak diluar pagar,
Ambil galah tolong jolokkan,
Tengok muka macam playboy tegar,
Tapi calon bini mak yang tentukan..

Sembang : : Apabila Lelaki Makan~

  1. Waktu lunch, berjalan ke kedai makan..
  2. Jumpa kedai, terus masuk.. Ramai dan kotor, bukan masalah..
  3. Amik nasik, tak payah check.. Terus kaut nasik..
  4. Sekali kaut, dah penuh satu pinggan..
  5. Amik lauk dalam masa 30 saat..
  6. Pegi kaunter, bayar harga makanan.. Singgah sinki basuh tangan..
  7. Berjalan ke tempat duduk.. Terus duduk.. Basah ke, kering ke, bedal jee..
  8. Makan sampai licin.. Hanya 5 minit diperlukan..
  9. Habis makan, basuh tangan, minum air.. Sekali sedut terus habis..
  10. Bincang hal kerja sikit.. Buat mukadimah jee..
  11. Semua dah setel, terus angkat bontot..
  12. Balik opis.. 
  13. On the way nak balik opis, singgah surau terus..
  14. Kalau ada solat jemaah, cepat cepat join..
  15. Lepas tu balik opis..
p/s: Hahahahaha

Sembang : : Apabila wanita makan~

  1. Waktu makan, jalan ke kedai makanan
  2. Sampai kedai makan, jenguk jenguk dulu orang kat dalam kedai.. 
  3. Lepas tuh usha persekitaran kedai.. Bersih ke idak.. 
  4. Kalau tak puas hati, mula la buat alasan ajak pegi kedai lain..
  5. Lepas jumpa kedai sesuai, masuk, survey lauk dua tiga minit..
  6. Amik pinggan.. Check segenap inci pinggan tuh.. Pantang ada cela, tukar lain..
  7. Bila dah puas hati, amik nasik..
  8. Amik nasik, cedok sikit sikit.. Memang tak sah kalau tak cedok 4 kali..
  9. Buang sikit nasik, terlebih cedok le plak..
  10. Masih tak puas hati, buang lagi.. Sampai le tinggal sejemput nasik tuh.. Serupa cedok sekali je.. Buang masa je..
  11. Bila dah puas hati, tiba time nak amik lauk..
  12. Mula pusingan pertama.. Survey semua lauk.. Sambil tuh buat muka mencebik.. 
  13. Dah habis pusingan pertama, pusing balik.. Sambil pusing tuh, mengomel merungut lauk tak sedap..
  14. Mula pusingan kedua.. Amik kuah dulu.. Cedok kuah pertama, mata menjeling lauk sebelah.. Time cedok kuah tuh, kalau tak cedok 3 kali, memang tak sah.. Cedok kuah je pun..
  15. Carik sayur.. Check sayur atas bawah.. Kalau ada kesan ulat tuh, tukar lain.. Amik sayur je dah makan masa 4 minit..
  16. Bila dah setel adegan amik nasik dan lauk, pegi le ke kaunter.. Sempat bisik kat member. ''Weh, aku teramik nasik lebih lee.. Aku ingat nak diet'' *hekelleh.. =.=''
  17. Kat kaunter, tanya berapa harga.. Time nih anda akan nampak dia cuba tawar menawar.. *erk, ingat nak beli kain ke..??
  18. Kalau tak puas hati dengan harga dia, mula la buat isyarat mata ngan member.. Mahal le tuh..
  19. Bayar dan berlalu.. Menuju ke meja.. Sambil menuju ke meja tuh, mulut kumat kamit mencela restoren tuh..
  20. Jumpa satu tempat duduk.. Alamak, kotor laaa. Euuuww...  Carik tempat lain..
  21. Jumpa yang sempurna, duduk.. Panggil waiter, order air.. 
  22. Tanya waiter, apa air yang available..?? Waiter sebut nama air dari A sampai Z.. Last sekali , dia mintak air kosong.. Cis.. Tak guna tol..
  23. Sebelum mula makan, amik cermin, usha muka.. Ada noda tak..?? Makan kene la dalam keadaan ayu..
  24. Bangun, amik sudu.. then duduk..
  25. Bangun lagi, amik tisu plak.. Lepas tu duduk balik..
  26. Air yang diorder sampai.. Bukak wallet, tanya berapa harga.. 20 sen kata waiter.. Lepas tu bayar lee... Bayar sambil muka mencebik.. Dalam hati berkata, '' Air kosong pun nak kene bayar ke..??''
  27. Mula makan.. Lepas suap pertama, terus mengumpat.. Suap sekali, mengumpatnya berbakul.. Kalau ada 10 kali suap, anda agak, berapa bakul ngumpatan yang keluar....??
  28. Sambil makan tuh, sedut air sikit sikit.. Takut air cepat habis..
  29. Makan separuh terus tinggal.. Kenyang katanya.. Eleh.. nak jaga badan le tuh.. Ingat kbadan kering cun lee..??
  30. Lap mulut.. Lap dan lipat, lap dan lipat.. Ulang teknik mengesat mulut sebanyak 4 kali.. Afdal katanya..
  31. Lepas semua berhenti, mula la mengumpat.. Makanan tak sedap.. Mahal plak tuh..
  32. Pandang kiri kanan.. Sambil menyedut air sikit sikit, sempat ngumpat orang lalu lalang.. Dari hal rambut, sampai le ke kasut...
  33. Jam 2 berangkat ke opis.. 
  34. Sampai opis, amik beg mekap.. Beg mekap je dah besar beg balik kampung..
  35. Then pergi surau bawak beg mekap tuh.. 
p/s: Kepada wanita semua, jangan marah aaaa.. 
^_^

Berita : : Naik lagi... Haduii..

Teman bukan le nak mempersoalkan kenaikan harga gula tuh.. Tapi teman nampak seakan takde sebab kenaikkan harga gula berlaku.. Adakah kerana masalah kekurangan gula..?? Atau desakan pemborong..?? Atau memang sengaja je nak lepaskan beban kerajaan..?? Apa pun alasannya, memang kami yang kat bawah nih yang sakit..Tapi teman masih lagi bersyukur memandangkan harga gula tak le mencanak tingginya seperti harga runcit gula di Indonesia iaitu RM3.80 sekilogram, Singapura (RM3.61), Thailand (RM2.31) dan Filipina (RM4.50).. Kalau le harga gula gitu di Malaysia, memang dabel trebel le sakitnya rakyat Malaysia..

Walaupun masih rendah, sebenarnya teman tak beberapa suka le bila harga gula dinaikkan.. Masa RON97 naik, teman tak pedulik pun sebab hanya orang kaya je yang pakai RON97 nih.. Jadi memang takde alasan le peniaga nak naikkan harga.. Malah teman rasa, takpe kot sesekali kita peras ugut orang kaya.. Bukan selalu.. HAHAHAHAA.. *gelak evil

Malangnya, Bila harga gula naik, kompom harga barang lain naik.. Walaupun sebenarnya barang tuh tak guna gula pun.. Pihak peniaga kompom akan amik kesempatan punyaa.. Bukan tak kenal perangai peniaga.. Bila naik harga, semua pakat naik.. Bila turun harga, seko pun tanak turun harga.. Dasar pemeras.. *mode marah..

Kalau kerajaan buat gini disebabkan oleh penyelewengan gula bersubsidi, maka teman rasa, penaikkan harga gula sebenarnya tak patut..Anda ada KPDnHEP, maka sila la gempur mereka.. Teman pun tak gemar dengan mangkuk hayun gini.. Mereka menyeleweng dan dalam erti kata lain, mereka makan duit cukai rakyat secara haram... Tak guna tol manusia gini.. Pengkhianat negara.. Kasi buang negara laa.. *Mode keciwa

Atau mungkin kerajaan buat gini disebabkan oleh pemborong sorok gula..? Bila mereka sorok gula, permintaan akan meningkat, tapi keupayaan memberi berkurangan.. Jadi harga akan naik.. Betapa jahatnya pemborong nih.. Rasa nak lempang je mereka nih.. Tapi ini juga bukan alasan kerajaan naikkan harga..

Teman tak boleh pikir dah.. Sakit otak nih.. Mungkin ada sebab kenapa kerajaan buat gini, dan jika ada alasan kukuh, diharap dapat le encik menteri jelaskan kepada kami.. Kami orang matang, mampu menerima.. Tapi kami juga bukan manusia bodoh, sila la jangan guna alasan dangkal.. Kalau anda kasi alasan dangkal, memang anda akan hilang undi.. Teman berani cakap.. Kompom..!!

Maka, adalah digalakkan kepada anda, wahai encik menteri untuk menjelaskan kepada kami, kerana sebolehnya kami taknak tersalah anggap dan menuduh nuduh.. Kang kami jugak dapat dosa..
Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa; dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertaqwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani
[al Hujurat, 49:12]

Kepada rakyat jelata, meh le kita boikot gula.. Kurangkan sikit.. Biar pemborong sakit hati bila tengok gula dia expired takde orang beli.. Kalau sebulan kita pakai 12 bag, kita kurangkan kepada 10 beg.. Nampak sikit, tapi kesannya besar kalau ramai orang join.. Disamping dapat jimat cermat, boleh jaga badan dari kencing manis, diebetis melitus, dan sebagainya.. Orite kan..?? So, marile mula start minum air kosong @ air jarang @ air putih @ sky juice.. Bagus untuk kesihatan..

p/s: Teman nasihatkan anda sentiasa berfikiran terbuka.. Jangan biarkan diri anda dipengaruhi oleh sesiapa atas apa jua alasan.. Pemikiran yang dipengaruhi, takkan memberikan apa apa kebaikan kepada anda dan orang lain.. Husnuzon lebih baik kan..??
ANDA MATANG.. ANDA TENTUKAN


=.='' y

Sunday, May 8, 2011

Sembang : : Ini ialah scheduled Entry

Pemilik blog yang kacak bernama Ayie tidak dapat mengepost sebarang entry pada masa ini kerana berada diluar kawasan.. Sila tinggalkan pesanan anda dikotak komen dibawah.. 
Terima kasih..


*******************************
Entry ini telah dicheduledkan
12.00 PM
Ahad
08/05/11
*******************************

p/s: HAHAHAHAHAHA ^_^

Sembang : : Follower equation

Ayie + Pippo = Arsenal Fan Club

Ayie + Adwa = We love talking nonsense 

Ayie + Faiz = Engineering student

Ayie + Ustaz Love = Im a Muslim

Ayie + Siti Aziz = Madboy and Badgirl

Ayie +  Tia = Kaki sepam blog orang

Ayie + Amny = No Comment

Ayie + Khalis = Friendly Blogger

Ayie + Miecyber = Knowledge Lover

Ayie + Anis = We love ''A''

Ayie + Belalang = Spread news around

Ayie + Jack = Love main picit picit Nuffnang

Ayie + Abu = An Extraordinary Blogger

Ayie + Shikio = Always spaming each other

Ayie + Momoy = Super friendly blogger

Ayie + Afzainizam = Auto Lover

Ayie + Mr Hac = Mr Hac is My Sifu

Ayie + Scarlet Petal = Scarlet is a girl or a boy..??

Ayie + Azizul = ..?????

Ayie + Sekamar Rindu = WOW.. Bahasa yang puitis

Ayie + Atok = Blogger

Ayie + Alma = For sure.. No scandal..

Ayie + Idati = She's really kelam kabut as her blog named hutan kabut..

Ayie + Abangzam = Please fill in the blank

Ayie + Ghost Writer = Unknown man

Ayie + Chii = Dun noe how to answer this question

Ayie + ...... = What else..??

Sembang : : Equation for today

I follow you + U follow me = Increasing of follower number

Entry + Follower = Comment

Friendly + Blogger = Famous

Blog + Blogger = Blogspot

keluh + kesah + kudin = Ayie

No + Title = Header

Click + Nuffnang = Money

Blogger + Mengomen = Masuk Bloglist

You + Click my Nuffnang = I'll click ur's nex

Follow me + Giv me ur link = I'll be ur follower

200 + 6 = Number of follower

44% dude + 56% babe = Reader of this blog

Bila aku bosan + aku mula merepek = keluhkesahkudin.blogspot.com

12 + 6 + 26 + 62 + 16 = Number of entry has been published

Santai + Serius = Tag Entry

Churp churp + Nuffnang = Please click on it

Saya + Anti + Yahudi = Zionist is a terorrist

View my page + Click Follow = Ur my friend now

Shouting + Smiley = Thanx for being here

U read this + u did comment on it = WOW for u.. ^^

Saturday, May 7, 2011

Sembang : : Arghhh.. takde link..!!

Teman kisah bebeno dengan follower teman nih.. Ada yang follow teman tapi takde link teman nak follow balik.. Yang kasi komen atau jerit kat kotak jerit tuh, tak lekisah sangat, ada jugak le alternatif link.. Tapi yang follow, lepas tu takde link.. Komen pun tak drop, kotak jerit pun dia tak sentuh.. Memang sakit teman nak mencari..


Tak taw le anda sedar atau tak, tapi better anda check balik lepas anda follow orang.. Senang sikit orang nak BW.. Kalau anda tak tau nak letak link, sila ikut cara nih nak letak link..






Sembang : : Jangan main api..

Teman rasa ada dikalangan anda dah taw kisah konon-kononya Malaysia akan jadi negara Kristian berdasarkan laporan ''akhbar'' dan blog ''tertentu''.. Yang sebelah pihak kata gini, yang satu pihak lagi kata gitu.. Kebenaran, wallahualam.. Teman tak taw.. Teman taknak sentuh atas kapasiti politik, tapi teman nak sentuh dari aspek sensitiviti masyarakat..Ini adalah perkara berat memandangkan akidah menjadi gadaian..

Daripada zaman kesultanan melayu melaka, Islam dah bertapak kukuh, dan bila tiba era milenium nih, ada cubaan pihak tertentu yang nak menyingkirkan Islam sebagai agama rasmi.. Walaupun ''orang'' pandang sebelah mata, tapi pada teman, kalau kita tak bertindak ''meracun'' akar umbi mereka, masalah ni akan bertambah parah.. Ibarat sel kanser, jika tak dirawat daripada permulaan, sampai satu tahap nanti, segalanya dah terlewat..

Apa yang teman nampak, sejak 3 tahun kebelakangan nih, ''ada pihak'' cuba bermain api.. Uhh.. Siapa..?? Sila la teka sendiri.. hahaha.. Heh, kepada mereka yang cuba bermain api tuh, berhati hati yep.. Takut terbakar diri.. Nanti kalau dah terbakar, bomba pun tak dapat tolong.. Silap silap, hangus terbakar nanti.. Ingat, diam bukan bermaksud lemah, bising bukan bermakna gagah.. Ibarat gunung berapi, diam seribu tahun, tak bermakna mati.. Sekali meletus, ribuan yang mati..

p/s: kalau berani cuba laa.. Cuma teman nak bagitau..  Silat sendeng takde bunga,
tapi silat sendeng ada tapak kaki.. Hati hati yep..
^_^


Sembang : : Untukmu Ibu

Teman ada entry spesel untuk anda.. Tapi entry nih republish, dah tak fresh dah sebenarnya.. Walaubagaimanapun, teman nak publish balik sebab teman rasa ramai tak baca lagi entry nih.. Orite..?? 

Sebelum mulakan pembacaan,
atau
Sambil baca tuh, layan sikit lagi nih..

Sepanjang saya hidup, sekurang-kurangnya 8 kali ibu saya tipu saya hidup hidup.. Macam macam dia tipu saya.. Tapi saya redha.. Saya cuma ada dia sebagai ibu..

PEMBOHONGAN IBU YANG PERTAMA  
Cerita ini bermula ketika saya masih kecil. Saya lahir sebagai seorang anak lelaki dalam sebuah keluarga yang miskin. Makan minum serba kekurangan. Kami sering kelaparan. Ada kalanya selama beberapa hari kami terpaksa makan berlaukkan seekor ikan masin dikongsi 1 keluarga. Sebagai anak yang masih kecil, saya sering saja merungut. Saya menangis mahukan nasi dan lauk yang banyak. Tapi mak cepat memujuk.Ketika makan, mak sering memberikan bahagian nasinya untuk saya. Sambil memindahkan nasi ke mangkuk saya, mak berkata: "Makanlah nak, mak tak lapar.".

PEMBOHONGAN IBU YANG KEDUA 
Ketika saya mulai besar, mak yang gigih sering meluangkan waktu senggangnya untuk pergi memancing di tali air berhampiran rumah. Mak berharap dari ikan hasil pancingan itu dapat memberikan sedikit makanan untuk pembesaran kami adik-beradik. Pulang memancing, mak memasak gulai ikan yang segar dan mengundang selera.
Sewaktu saya memakan gulai ikan itu, mak duduk di samping kami dan memakan sisa daging ikan yang menempel di tulang daripada bekas sisa ikan yang saya makan tadi. Saya sedih melihat mak seperti itu. Hati saya tersentuh, lalu dengan menggunakan sudu, saya memberikan ikan itu kepada mak. Tetapi mak dengan cepat menolaknya. Mak berkata: "Makanlah nak, mak tak suka makan ikan."

PEMBOHONGAN IBU YANG KETIGA 
Di usia awal remaja, saya masuk sekolah menengah. Mak pergi ke kedai dengan membawa sejumlah penyapu lidi dan kuih-muih untuk menyara persekolahan saya, abang dan kakak. Suatu dinihari, lebih kurang 1.30 pagi, saya terjaga dari tidur. Saya melihat mak sedang membuat kuih bertemankan sebuah pelita di hadapannya. Beberapa kali saya lihat kepala mak terhangguk kerana terlalu mengantuk. Saya berkata: "Mak, tidurlah, esok pagi mak kena pergi kebun pula." Mak tersenyum dan berkata: "Cepatlah tidur nak, mak belum mengantuk lagi."


PEMBOHONGAN IBU YANG KEEMPAT  
Di hujung musim persekolahan, mak meminta cuti kerja supaya dapat menemani saya pergi ke sekolah untuk menduduki peperiksaan penting. Ketika hari sudah siang, terik panas matahari mulai menyinari, mak terus sabar menunggu saya di luar dewan. Mak sering kali saja tersenyum dan mulutnya terkumat-kamit berdoa kepada Ilahi agar saya lulus ujian peperiksaan ini dengan cemerlang. Ketika lonceng berbunyi menandakan ujian sudah selesai, mak dengan segera menyambut saya dan menuangkan kopi yang sudah disiapkan dalam botol yang dibawanya. Kopi yang kental itu tidak dapat dibandingkan dengan kasih sayang mak yang jauh lebih kental. Melihat tubuh mak yang dibasahi peluh, saya segera memberikan cawan saya itu untuk mak dan menyuruhnya minum. Tapi mak cepat-cepat menolaknya dan berkata: "Minumlah nak, mak tak haus."

PEMBOHONGAN IBU YANG KELIMA  
Setelah pemergian ayah kerana sakit, iaitu selepas adik saya baru beberapa bulan dilahirkan, maklah yang mengambil tugas sebagai ayah kepada kami sekeluarga. Mak bekerja mengambil upah di kebun, membuat penyapu lidi dan berjual kuih-muih agar kami tidak kelaparan. Tapi apalah sangat kudrat seorang ibu. Kehidupan keluarga kami semakin susah dan susah. Melihat keadaan keluarga yang semakin parah, seorang pakcik yang baik hati dan tinggal berjiran dengan kami, datang membantu mak. Anehnya, mak menolak bantuan itu. Jiran-jiran sering menasihati mak supaya menikah lagi agar ada seorang lelaki yang akan menjaga mak dan mencarikan wang untuk kami sekeluarga. Tetapi mak yang memang keras hatinya tidak mengendahkan nasihat mereka. Mak berkata: "Saya tidak perlukan cinta, saya tidak perlukan lelaki."

PEMBOHONGAN IBU YANG KEENAM  
Setelah kakak dan abang habis belajar dan mulai bekerja, mak sudah pun tua. Kakak dan abang menyuruh mak supaya berehat saja di rumah. Tidak payahlah lagi bersusah payah dan bersengkang mata untuk mencari duit, tetapi mak tidak mahu. Mak rela pergi pasar setiap pagi menjual sedikit sayur untuk memenuhi kekperluan hidupnya. Kakak dan abang yang bekerja jauh di kota besar sering mengirimkan wang untuk membantu memenuhi keperluan mak, pun begitu mak tetap berkeras tidak mahu menerima wang tersebut. Malahan mak mengirim balik wang itu, dan mak berkata: "Jangan susah-susah, mak ada duit."


PEMBOHONGAN IBU YANG KETUJUH  
Setelah tamat pengajian di universiti, saya melanjutkan pelajaran ke peringkat sarjana di luar negara. Pengajian saya di sana dibiayai sepenuhnya oleh sebuah syarikat besar. Sarjana itu saya sudahi dengan cemerlang, kemudian saya pun bekerja dengan syarikat yang telah membiayai pengajian saya, juga di luar negara. Dengan gaji yang agak lumayan, saya berhajat membawa mak untuk menikmati penghujung hidupnya di luar negara. Pada pandangan saya, mak sudah puas bersusah payah untuk kami. Hampir seluruh hidupnya habis dengan penderitaan, eloklah kalau hari-hari tuanya ini mak habiskan dengan keceriaan dan keindahan pula. Tetapi ibu yang baik hati, menolak ajakan saya. Mak tidak mahu menyusahkan anaknya ini dengan berkata: "Tak payahlah, mak tak biasa tinggal di negara orang."


PEMBOHONGAN IBU YANG KELAPAN  
Beberapa tahun berlalu, mak semakin tua. Suatu malam saya menerima berita mak diserang penyakit kanser. Mak mesti dibedah secepat mungkin. Saya menjenguk ibunda tercinta. Saya melihat mak terbaring lemah di katil hospital setelah menjalani pembedahan. Mak yang kelihatan sangat tua, menatap wajah saya dengan penuh kerinduan. Mak menghadiahkan saya sebuah senyuman biarpun agak kaku kerana terpakas menahan sakit yang menjalari setiap inci tubuhnya. Saya dapat melihat dengan jelas betapa penyakit itu telah memamah tubuh ibu sehingga mak menjadi terlalu lemah dan kurus. Saya menatap wajah mak sambil berlinangan air mata. Saya cium tangan mak, kemudian saya kucup pula pipi dan dahinya. Di saat itu hati saya terlalu pedih, sakit sekali melihat mak dalam keadaan seperti ini. Tetapi mak tetap tersenyum dan berkata-kata: "Jangan menangis nak, mak tak sakit." Setelah mengucapkan pembohongan yang kelapan itu, ibunda tercinta menutup matanya untuk kali terakhir kali. Anda bertuah kerana masih mempunyai ibu dan ayah. Anda boleh memeluk dan menciumnya. Kalau ibu anda jauh dari mata, anda boleh menelefonnya sekarang, dan berkata: MAK, SAYA SAYANGKAN MAK! Tapi tidak saya. Sehingga kini saya diburu rasa bersalah yang amat sangat kerana biarpun mengasihi mak lebih dari segala-galanya, tapi tidak pernah sekalipun saya membisikkan kata-kata itu ke telinga mak, sampailah saat mak menghembuskan nafasnya yang terakhir.
Mak, maafkan saya. SAYA SAYANGKAN MAK...!!!

kita akan menghargai sesuatu apabila kehilangannya. Seorang ibu boleh menjaga sepuluh orang anak tapi sepuluh orang anak belum tentu dapat menjaga seorang ibu.....

Friday, May 6, 2011

Sembang : : Ayie join politik..??

Wow.. Title dah gempak.. Isi entah gempak entah tidak.. HAHAHA.. Pekeheh teman buat entry gini..?? Err tak bole ke...?? Kenapa tak bole..?? Belog teman, suka hati lee.. ^^

Teman tengok, ada dikalangan blogger yang teman dok menyepam tuh, suka bebeno dengan politik.. Siap taruk dalam bloglist.. Wow.. Mantop.. hahaha.. Ada yang dok pakat nyokong kerajaan, ada yang pakat dok hentam kerajaan.. Heh, teman..?? Teman atas pagar..kekanan pun tidak, kekiri pun tidak.. Teman dok kat tengah tengah.. Tapi tu tak bermakna teman tak pedulikkan politik.. Politik tu perlu demi kelangsungan hidup melayu..

*Hekelleh.. Looser le dok tengah tengah.. 

Mesti ada yang kata gitu kat teman kan..?? Hahaha.. teman tak pedulik pun.. Teman berani cakap, orang atas pagar lagi ramai daripada orang kekiri atau kekanan.. Jadi jangan pandang rendah orang macam kami nih.. Silap silap, anda terduduk..

Prinsip teman mudah, teman akan menyokong apa yang betul, dan bangkang apa yang salah.. Dan apa yang tak perlu diambil port tuh, teman tak pedulik.. Setel.. Tak perlu pun sesapa dok promote calon, tak perlu nak dikisahkan pada semua orang tentang orang tu, tentang orang ni .. Teman tak pedulik kisah-kisah gitu... Pada teman, apa yang penting ialah islam, melayu dan bumiputera terjaga.. Tak mao le satu hari nanti, melayu merempat dibumi sendiri..  Kemana la melayu nak pegi kalau hak melayu hilang..?? Nak ke utara tak boleh.. Nak keselatan tak boleh.. Timur barat lagi le tak boleh.. 

Teman cuma nak mengingatkan, nak berpolitik boleh, tapi jangan melampau sangat.. Berpada pada yep.. Masing masing ada kelebihan dan kekurangan, jadi jangan terlalu fanatik.. Susah hidup kita nanti.. Statement nih teman tujukan kepada semua pihak, baik kerajaan dan pembangkang.. 

Menyokong jangan membuta tuli,
Menghentam jangan sesuka hati,
Kelak nanti dikemudian hari,
Kita jugak yang tanggung rugi

p/s: abaikan entry nih.. hahahahaa

About This Blog

  © Blogger template 'Ultimatum' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP