Saturday, May 14, 2011

Sembang : : Cara nak backup blog

Heh, kali nih memang teman bengang tahap kelapan.. Macam mana tak bengang, semua entry yang dipublished selepas hari rabu hari tuh hilang tanpa kesan.. Tadi pun teman bukak blog, check entry, kompom entry latest hilang.. Kat twitter Blogger, dia cakap cuma temporary hilang.. Tapi teman check, hilang habis.. Takde recover dah.. Cisdel sungguh.. Nasib baik le ada backup, teman import je balik.. Setel.. Cuma teman nak tanya, sapa yang permanently hilang entry..?? angkat tangan macam teman.. ^^

Uihh.. Macam mana nak buat backup..?? Haaa.. Ni yang teman nak kasitaw nih.. Backup blog adalah dalam bentuk XML, simpan dalam cakera keras atau nama saintifiknya ialah Hard Drive.. Entry teman hilang bersama komen, lepas teman import balik, semua masalah setel.. Heh, Disini, teman nasihatkan anda semua untuk buat backup jugak.. Lagi elok kalau dapat buat backup hari kali anda published entry.... Nanti kalau ada masalah, senang je anda nak setelkan..

Cara nak backup blog:

1. Poie ke ''Setting''.. Rujuk gambau kat atas.. Anda kelik sekali je.. Kalau anda kelik banyak kali, takkan ada perbezaan pun.. Sungguh nih.. hahaha

2. Picit button ''Export Blog'' macam kat dalam gambau diatas.. Kalau anda tak nampak button tuh, teman cadangkan sila lah poie ke kedai Optik.. Beli spek sebijik..

3. Bila window ''Export Blog dah terbuka, kelik kat download yang kaler oren tuh.. Teman ada buat line kaler merah.. CUba baca apa dia tulis orite..?? Rujuk gambau diatas nih..

4. Nanti bila anda picit ''Download'', akan ada keluar pop-up macam gambau diatas nih.. Anda simpan File tuh.. File tuh dalam format XML

Dah setel.. Sebelum terlupa, anda sila simpan XML File tuh kat folder yang mudah anda nak cari.. Kang tak dapat cari, naya tuh.. Sekarang teman nak ngajo cara nak upload balik backup tuh.. Caranya seperti dibawah..

1. Anda poie ke ''Setting'' dan anda picit button ''Import Blog''.. Lepas anda picit, nanti anda akan dapat satu window macam gambar diatas.. Apalagi, anda browse dan search le XML FIle yang anda simpan tuh..Lepas anda isi captcha tuh, anda  tunggu le beberapa minit.. Dia tengah upload tuh... Kecepatan proses nih bergantung kepada kelajuan berukben anda.. Kalau laju, cepat je setel. Kalau line serupa siput sedut, tunggu le sejam dua....
*No Buffering bak kata Sam Bunkface..
- tetibe jek.. hahaha

2.Nanti lepas dah setel upload XML FIle, akan keluar window gini.. Anda akan nampak ada menatang kaler hijau mundar mandir kat window tuh.. Tunggu kejap, dia tengah trace komen segala bagai yang hilang.. Komen dan entry tuh akan diupload balik.. Anda jangan risau, dia cuma akan upload entry yang hilang je.. Entry yang tak hilang, dia takkan copy.. Orite..


3. Lepas semua setel.. Akan kelua plak window macam gambar diatas.. Kat dalam gambar diatas, ada 4 entry dan komen teman yang hilang.. Dia dah recover balik.. Dia tanya teman, nak publish yang mana..?? Jadi teman pun tick le semua, publish semua sekali..

Haaa.. Sekarang cuba check entry anda.. Teman berani jamin, kompom semua entry ada.. Walaubagaimana pun, teknik nih cuma available untuk entry yang anda sempat save.. Entry latest yang anda tak save, akan hilang didalam kenangan.. Jadi teman menyeru lee, setiap kali anda publish entry, save backup dulu.. Bukan untuk orang lain, untuk kesenangan anda gak.. ^^

Yang tadi anda backup tuh sebenarnya cuma backup entry dan komen.. Dia tak backup template anda.. Jadi anda jangan lupa backup template anda.. Caranya..?? Rujuk bawah plak..

1. Poie ke ''Design'', dan picit button ''Download Full Template''.. Rujuk gambar diatas..

2. Yang nih pun sama, anda perlu simpan File tuh.. File tuh jugak dalam bentuk XML.. Save dan setel..

Heh, semua dah setel.. Anda tak perlu risau lagi kalau masalah berlaku jika anda amik langkah keselamatan macam teman kisahkan nih.. So, selamat membaca dan jugak selamat beramal.. ^^

Assalamualaikum..

56 Drop Your Comment:

amny May 14, 2011 at 3:21 AM  

Huishh..baru tahuu..selama ni xpenah tahu kgunaan impot, ekspot,trnspot..opss.!heehehe..kalu backup template tahu laaa..tapi nseb baik hilang 1 je entry...

Emmm..bila kita backup entry sblum org mngomen cmne la tu??mksd kawe,,contoh,kte bkup entry sblum org mngomen lps2 tu blogspot wal hal cm td,, entry kita hilang,,then kita backup blik,,,kiranya komen2 yang org komen kt blog kita tu ade x slepas bkup smle???


Phm x???aduuiii..kawe pon pening...hahaha

Ayie May 14, 2011 at 3:24 AM  

Aaaa.. Yang tu kire nasib.. hahaha..

*better save backup setiap hari.. Tapi menyusahkan plak.. hahaha

sangat setia May 14, 2011 at 3:33 AM  

klu yg xsmpat bekap, ilang tros r erk? -__-''''''

ABU May 14, 2011 at 3:33 AM  

oh dah berlaku baru nak bagi tau la...cit ko ayie...hahaha

panjang beno penerangn hang, nasib baik mudah je paham..

tq for the info..nak try nnti..
tp harap harap insiden mcm tadi ni tak berulang..

yg aku nak skung pulangkan 2 entry aku yg hilang tu...hahaha

Ayie May 14, 2011 at 3:36 AM  

SS- Ya betul... 10 markah untuk anda.. hahaha

Ayie May 14, 2011 at 3:37 AM  

Abu- aku rasa ni entry paling panjang aku pernah buat.. hahaha

mushroom May 14, 2011 at 3:58 AM  

dah lama tahu.. tapi malas nak buat.. skg ni entry da hilang, padan muka aku. nyesal x buat . huuuuuuu~

adwafarahin May 14, 2011 at 7:00 AM  

menyesal x backup awl2!

hilang 2 entry aku :(

Kunang-Kunang May 14, 2011 at 8:16 AM  

Terima kasih banyak2 ayie. Penerangan yang panjang lebar tu sangat membantu saya yang tak berapa arif tentang IT ni.

Siti Aziz May 14, 2011 at 8:50 AM  

hilang jugak..tp komen je la.. entry last wujud balik.. kuikuikui

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty May 14, 2011 at 9:30 AM  

oh..barulah tahu..entri latest hilang bersama komen..sedih gueee..entri x kesah leh tulis balik tp komen org yg BW..sedih seyhh..

Sham May 14, 2011 at 9:39 AM  

salam kenal...

oo itu macam ka...?tak penah terfikir plak ble jadi gini...kalau tak dari awal aku dah buat backup...hu hu...

Shamsuddin Amin May 14, 2011 at 10:10 AM  

caye la ayie...
sharing is caring....
thanks...^^

chii May 14, 2011 at 10:19 AM  

x penah backup coz x pakai blogspot..huhuh..

tp bagus tutorial ni..chii pasti ramai yg x perasan ngan hal ni..at least dpt membantu kan kan :D

azi nur May 14, 2011 at 10:36 AM  

nak cobe la...skrg blgspot tgh gila...elok la kite backup awal2 kan

KurekureKecik May 14, 2011 at 10:41 AM  

berguna utk masa depan

sumpit May 14, 2011 at 11:10 AM  

bagus tutorial ni.... aku lak backup guna window live...

Ayie May 14, 2011 at 11:30 AM  

Mushroom- sesal dulu pendapatan, sesal kendian tak ada gunanya.. hahaha

Ayie May 14, 2011 at 11:31 AM  

Adwa- bukan main lagi ko kasi aku link.. last last ko yang tak backup.. hahahaa

Ayie May 14, 2011 at 11:32 AM  

Kunang kunang- tengkiu kepada engineer blogger yang dah buat function nih.. ^^

Ayie May 14, 2011 at 11:32 AM  

Siti- wujud balik..?? apasal entry teman langsung takde..?? cisdel sungguh.. =.=''

Ayie May 14, 2011 at 11:33 AM  

Rina- haaa.. dia datang sekali pakej.. hilang entry, hilang komen sekali.. hahahaa

Ayie May 14, 2011 at 11:34 AM  

Sham- heh, mai le mula backup sekarang.. hahaha

Ayie May 14, 2011 at 11:34 AM  

Shamsudin- Wow.. takde belanja belanje ke..?? hahaaha

Ayie May 14, 2011 at 11:35 AM  

Chii- Blog chii dah oke..?? jom menyepam.. hahaa

Ayie May 14, 2011 at 11:35 AM  

Azi- heh, sila sila.. hahaha

Ayie May 14, 2011 at 11:36 AM  

kurakura- berguna dulu kini dan selama lamanya.. hahaha

Ayie May 14, 2011 at 11:36 AM  

Sumpit- wow.. lagi style pakai windows live.. hahahaa

faiz May 14, 2011 at 11:39 AM  

bgus perkngsian ko ni..tapi xsilap entry hilang dah muncul blk..

adwafarahin May 14, 2011 at 12:11 PM  

demm! jgn perli aku duh

aku jeles tgk ko punye entry sume ader skali ngan komen!

wuarghhhh! aku nk blk entry aku!!!!

Miss Shikio May 14, 2011 at 12:24 PM  

arrgghhh! geram!!

nasib baik entry x ilang hahaha~

blogger ni syg kat Shikio kot LOL~ Cuma komen ja yg ilang.. :(

Fyqa May 14, 2011 at 12:26 PM  

bgus nya... tpi syg. dh jadi bru wjud entry ni. uwaaaaa... btw thanks for share.

entry fyqa xilng. tpi smua komen kt entry tu lesap abes. adeshhh

Miecyber May 14, 2011 at 12:33 PM  

Tips yang bagus baget...
Makasih sob...

Blogspot Bermasalah & Entri Hilang

NURUL NAJWA May 14, 2011 at 1:19 PM  

wahhh!! tengs 4 sharing.. tp,naseb xda ilang pape.. :D

Filippo May 14, 2011 at 1:44 PM  

haisey men....
patut la komen2 kt entry aku abeh ilang....
seb bek ada hacker ayie ajar benda ni..boleh la teman prektik akan datang..muahaha

A'IM May 14, 2011 at 6:01 PM  

tak payah nak backup setiap hari..guna cara aku..lagi senang..simple..dan mudah...

chii May 14, 2011 at 6:45 PM  

n3 ilang tu..dia saje nak main cak2 kot..huhuhu

jack May 14, 2011 at 7:23 PM  

Entry aku tak hilang..komen je yang hilang..haha

Siti Aziz May 15, 2011 at 1:05 AM  

a'ah..entry akhir ada..cuma komen kat entry tue je lesap... Hu3..

zaty luvlianncezzz May 15, 2011 at 4:40 PM  

nice tuto.perlu nie sb blogspot asyk meragam.huk3

Mari menghayati di cni
new hope

Papa Mifz May 15, 2011 at 4:49 PM  

wah time kasih la for sharing yer...nak try la jap lagi...tp mcm byk je step nye...huhu

salam kenal dr papa mifz yer...:)

sweet like what May 16, 2011 at 5:19 PM  

wah tq...info yg bagus.. ;)

Ayie May 17, 2011 at 1:04 AM  

Faiz- entry tak hilang, tapi majoriti hilang komen..

Ayie May 17, 2011 at 1:04 AM  

Adwa- sila la mengaum macam harimau.. hahaha *aku tak perli duh, aku kan baik.. hahaha

Ayie May 17, 2011 at 1:05 AM  

Shikio- blogger sayang anda lebih.. jeles i.. hahaha

Ayie May 17, 2011 at 1:06 AM  

Fyqa- komen teman tak hilang.. sila la jeles.. hahaha

Ayie May 17, 2011 at 1:06 AM  

Miecyber- sharing is caring bro.. hehhe

Ayie May 17, 2011 at 1:07 AM  

Najwa- sediakan payung sebelum hujan.. hehehe

Ayie May 17, 2011 at 1:07 AM  

Pippo- erk, gua bukan hacker aaa.. gua cuma peminat hacker.. hahaha

Ayie May 17, 2011 at 1:08 AM  

Aim- bagaimanakah..?? ajar sikit..

Ayie May 17, 2011 at 1:08 AM  

Chii- tapi orang tanak main cak cak.. hahaha

Ayie May 17, 2011 at 1:08 AM  

Jack- yang penting ko tak hilang bro.. hahaha

Ayie May 17, 2011 at 1:09 AM  

siti- tu pun consider sebagai hilang gak.. hahaha

Ayie May 17, 2011 at 1:10 AM  

Zaty- blogspot nak bermanja manja dengan blogger.. hahaha

Ayie May 17, 2011 at 1:10 AM  

Papa= heloo.. nice to know u.. *aitcheh, nak speaking je.. hahaha

Anonymous February 6, 2013 at 6:00 PM  

Thanks for another excellent post. The place else may anybody get that type of information in such an ideal means of writing?
I've a presentation subsequent week, and I'm at the look
for such information.

Also visit my weblog: cooking lobster
my page: receipes

About This Blog

  © Blogger template 'Ultimatum' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP