Saturday, May 28, 2011

Sembang : : I HATE Uuu...

Uhh.. teman hate sape..?? Teman hate blogger.. Blogger mana..?? Blogger yang suka copy paste, lepas tuh buat muka selamba macam entry tuh nenek sebelah mak dia yang punya.. Serius teman benci..

Orang yang suka copypaste nih tak pikir ke, betapa tensionnya nak buat entry terutamanya berbentuk ''tips'', dan ''ilmiah''.?? Nak kene pikir lagi, nak kene buat kajian, rujukan sana sini, habis masa lagi, dah la berukben kene bayar.. Takkan tu pun tak paham paham lagi..?? Jujur teman cakap, kalau dia ada SIVIK, dia takkan copy paste.. Sebab dia takde SIVIK la dia suka suka je copy paste, lepas tuh buat muka tak tau malu.. Siap tunjuk kerek lagi dengan si empunya entry.. Punya la taik manusia gini..

Kalau dia copy, sila la taruk backlink, atau sekurang kurangnya buat ayat sendiri, takpe lagi.. Nih tak, bulat bulat, dia copy.. Dan disebabkan itu jugak, mata si empunya pun menjadi bulat bulat menahan marah.. Silap haribulan, boleh terkeluar bijik mata siempunya entry tuh.. 

Ada orang suggest pakai coding disable highlight, dan ada plak yang lagi extreme, suruh pakai disable right click.. Jujur teman cakap, semua tuh tak berguna dan teman tak minat memandangkan coding tuh akan menyusahkan orang BW.... Dan lagi best, teman senang senang je boleh atasi coding tuh.. Tak payah nak hack bagai.. Tak caya..?? Nih teman nak ajar, ce tgk bawah nih elok elok..

Anda pergi ke
Tools >> Options >> Content >> Sila jangan tick ruangan ''Enable Javascript''
Sebenarnya, coding tuh boleh didisablekan dengan mudah.. Tak caya, cuba la sendiri.. Anda cuba pergi kemana mana blog yang apply coding tuh.. Serius anda akan nampak coding tuh sebagai ''sampah''.. Dah la menyusahkan reader blog anda,,, tak function pulak tuh.. Rugi je buat..

Kebanyakan orang terutamanya blogger otai, kalau dia singgah blog yang ''menyusahkan'' dia, teman berani cakap, dia akan dengan gear manualnya kelik ''pangkah'' kat penjuru atas window.. Kalau yang pakai tabs tuh, kompom dia akan right click>>close tabs tuh.. Nih bukan main main okeh..  Jadi kalau anda ada apply coding tuh, buang je laa.. Tak berguna pun.. Yang lebih memeritkan, kompom si blogger otai tuh TAKKAN menyemak lagi  ke blog anda.. Kan dah rugi tuh..

Berbalik kepada topik asal.. Kepada blogger semua, berblog lah dengan ikhlas.. Tak guna anda copy paste entry orang lain.. Pada teman, sape yang suka copy paste dan kemudian mengaku dia punya, dia sama je macam seorang pencurik.. Dah la mencurik, menipu diri sendiri lagi.. Anda ada blog, anda buatlah blog anda tuh mengikut acuan anda sendiri.. Kenapa mesti curik entry orang..?? Looser betul lah..

p/s: mencik mencik mencik..!! i tak shuker tauwww.. 
HAHAHA
=.=''

Bukan teman yang kene copy paste, entry nih lebih kepada ''meluahkan perasaan kesian'' kepada ''mangsa'' copy paste nih.. 

39 Drop Your Comment:

Bella Bell May 28, 2011 at 1:43 AM  

eeee.... menchik! menchik! tak shukew jugak tahuk! hehheh!!~


yess... orang yang suka2 hati mengcopy dan mengpaste ni memang tak pikir pasal orang lain.. kesian orang yang di copy paste tu :D


^__^v

Yua May 28, 2011 at 2:51 AM  

bkn nak mngata... tp mmg ramai kot yg main2 copy paste ni bagai

Ayie May 28, 2011 at 3:38 AM  

bell- betul tuh.. kenapalah mereka nih dilahirkan tanpa sivik..?? aduh..

Ayie May 28, 2011 at 3:40 AM  

Yua- nak copy takpe, tapi atleast kasi la backlink.. Kesian kat empunya entry tuh.. got nothing except dust..

Susah sgt ke nak taruk backlink..?? apa kalau nak taruk backlink kene tunggu 14 jam baru siap..?? haiz.. manusia manusia.. =.=''

qlah May 28, 2011 at 7:25 AM  

ayie : sabo ea.. qlah faham , sebab penah kena .

*memang lagi2 geram + marah kalau kita taip entri tu dengan sepenuh hati , dengan bersungguh2.. tapi mudah2 je copy kan ?

Cik Sue May 28, 2011 at 7:30 AM  

ayie...akak pown dah terkene..masa tgh marah2 tu akak buat la yg xboleh copy tu..tapi skang dah sejuk hati hikhikhik...dah menyesal..cemaner nak hilangkan balik erkk...nak suh jadi normal balik..spaya kwn2 dapat copy nota kat blog?..ci bagitau huhuhuhu tocee...

tia @ Ini Kisah Tia May 28, 2011 at 10:31 AM  

betol tu ayie . tak payah copy paste sangat . blogger macam tu takkan ke mana . pandangan Tia blogger macam tu cuma nak kejar duit aje ..

psst ayie .. sorry hari tu Tia godek2 blog so bloglist Tia bersepai hilang . thanks sebab ingatkn Tia . sayang blog ayie tomey2 ! hahaa . yeww :)

harrazdani May 28, 2011 at 10:41 AM  

kalau ada coding tu nak refresh pun tak boleh...

P/S lama tak singgah sini....

faiz May 28, 2011 at 11:40 AM  

tu sume blogger carik duit je keje die...biarkan je..bknnye ikhlas tulis blog dieorng ni..mnela nk ade berkat duit yg dieorng dpt tu..

Kunang-Kunang May 28, 2011 at 11:40 AM  

Tak aperlah, dia ciplak dia dapat dosa. Allahkan maha mengetahu N3 tu siapa yang punya. Jadi sapa-sapa2 yang mendapat manfaat dari N3 yang dah dicuri tu, yang dapat pahalanya ialah orang yang buat N3 bukan ciplak tu.

Sham May 28, 2011 at 11:44 AM  

bukan takat otai,aku pun tak suka benda coding2 yg ko cakap tu...tp jenis2 yg copy paste ni pun memang jenis lanun betullah...!at least bagilah backlink kan...

Syuxer May 28, 2011 at 11:56 AM  

yang copy paste tuh kadang2 orang terlupa bagi kredit..tapi kalau yang jenis wat2 lupa..memang jenis lanun tahap puaka huhu

Miecyber May 28, 2011 at 12:20 PM  

Tak berkat kalau tidak meminta kebenaran untuk copy & paste entri..

Shopping bayar pakai handphone

HonEyBuNNy May 28, 2011 at 12:23 PM  

saboor teman sabooor...hehe

jom2 kita bakoor ja..ngeh3,,

kalau copy n paste minta izin xpela jugak kan..uhuhu

cantekk May 28, 2011 at 12:47 PM  

mmg patot la pon marah..

sy penah jgk, mintak kopipes,,, tp mintak kbenaran dlu, bile tuan blog da kata bole, bru i kopipes... kan

Filippo May 28, 2011 at 4:10 PM  

serius la aku menyampah kalo blog yg disbale right click...
aku ni plak suka bukak bnyk2 tab..
huahuhauhua

Filippo May 28, 2011 at 4:11 PM  

typo -disable...cissss

cucu umie May 28, 2011 at 4:31 PM  

herm, masing-masing kan ad kelebihna penulisan masng2..kenapa tidak mahu gunakan shje..kalo tidak mahupon bglh credit dekat orng tu after paste and then annouce dekat tuan blog sekali..kan sng

Arya Putra May 28, 2011 at 4:31 PM  

thanks bro..
thanks sangat sebab sokong aku..

ABU May 28, 2011 at 4:54 PM  

ada orng copy entry ko ke? ayoh.. ko marah je dia..haha

adwafarahin May 28, 2011 at 11:09 PM  

hey encik jgn la mrh2 x cool la :P

Ayie May 29, 2011 at 6:20 AM  

qlah- rasa nak penampo je sedas.. hahaha

Ayie May 29, 2011 at 6:21 AM  

Cik sue- akak buang je coding tuh.. hahaa

Ayie May 29, 2011 at 6:21 AM  

Ayie- Mereka menumpang SEO orang, tak ke mereka rasa malu..?? hapa daa.. =.=''

Ayie May 29, 2011 at 6:22 AM  

Harazdani- kalau aku jumpa blog pakai coding tuh, dengan sukarela aku tutup terus.. hahaha

Ayie May 29, 2011 at 6:23 AM  

Faiz- mereka mana la pikirkan berkat tuh.. duit punya pasal, mata pun kelabu beb.. Menumpang SEO tanpa kebenaran, macam haram perangai..

Ayie May 29, 2011 at 6:24 AM  

KK- Nak biar tu boleh, tapi kadang kadang hati panas.. Biasa la, darah muda lagi kak.. ^^

Ayie May 29, 2011 at 6:24 AM  

Sham- mereka memang lanun habis laa.. tak gheti bahasa punya manusia..

Ayie May 29, 2011 at 6:25 AM  

Syuxer- Kalau dia terlupa, takpe lagi.. At least dia akan mintak maaf.. tapi kalau jenis kepala mintak penyepak, memang kompom tak reti bahasa punya.. Siap berlagak lagi.. cisdel sungguh..

Ayie May 29, 2011 at 6:26 AM  

Miecyber- tak kisah sgt kalau dia mintak kebenaran atau tak, tapi kalau tak kasi backlink, memang saje je laa..

Ayie May 29, 2011 at 6:26 AM  

Honey- kita bako.. kite bako.. sape setuju, angkat tangan macam saye.. hahahhaa

Ayie May 29, 2011 at 6:27 AM  

Cantek- sapa la tak marah.. kalau ada yang tak marah, memang mereka tergolong dalam manusia yang penyabar..

Ayie May 29, 2011 at 6:28 AM  

Pippo- disable right click memang hantu laa.. Menyusahkan.. hahaha

Ayie May 29, 2011 at 6:29 AM  

Cucu- tu la pasal.. Dia ambil karya orang buat hapa.. Setiap individu lain cara karyanya.. noob la mereka tuh..

Ayie May 29, 2011 at 6:29 AM  

Arya- Semua pengomen kat sini sokong ko bro.. jangan risau..

Ayie May 29, 2011 at 6:30 AM  

Abu- bukan aku kene la bro.. Arya yang kene.. hahaha

Ayie May 29, 2011 at 6:30 AM  

Adwa- makin gemuk la aku makan KFC 24 jam.. hahaha

Suhami Ahmad June 1, 2011 at 6:06 PM  

mencik gak.....*tiber2...

chii June 4, 2011 at 3:15 PM  

heheh..slalunya..kalo yg berbentuk tips ni..mmg da byk sgt org copy paste..biasa la tu..adat org da kekeringan idea..tu je la yg mampu dia lakukan =)

About This Blog

  © Blogger template 'Ultimatum' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP