Wednesday, May 4, 2011

Sembang : : Amerika Si Kaki Putar (Babak Kedua)

Welkambek.. Entry kali nih dinamakan Amerika si kaki putar alam (Babak Kedua), entry nih adalah sambungan entry pertama yang bertajuk Amerika si kaki putar alam (Babak Pertama).. Kan teman dah janji nak bogelkan sedikit pembohongan Amerika si kaki putar alam tuh.. Kang kalau tak tunaikan, macam looser la plak teman nih.. Secara tak langsung, teman sama je macam Amerika.. Tu pasal teman sudi bersengkang mata menulis entry nih.. hehehe.. Okeh, untuk Amerika si kaki putar alam (Babak Kedua) nih, teman nak fokus bermula dari awal.. Meh kita flash back segalanya, bermula dari tahun 2001 orite..??

Maybe ramai yang taw Afganistan diserang oleh Amerika si putar alam bersama-sama follower dia.. Hah, siapa follower dia..?? Tak usah ditanya teman.. Kalau anda nak taw, sila la usha sendiri.. Pakcik google kan sentiasa available untuk anda.. Makluamt dihujung jari okeh..  Untuk pengetahuan semua, Afganistan diserang oleh Amerika pada tanggal 7 Oktober 2001.. Ada sumthing yang pelik kat sini.. Nak taw hapa..?? Tarikh tuh.. Cuba tengok betul betul.. Apa yang pelik..?? Pikir dan pikir sampai jumpa..

Heh, dapat tak..?? Tak..? Memang lee.. takde hapa yang pelik pun.. Cuma sedikit kemushkilan terbit dihati teman nih haa.. Amerika si kaki putar melancarkan Operation Enduring Freedom pada tanggal  7 Oktober 2001 bersama sama Tentera Berikat.. Punca utama serangan ialah serangan 11 september 2001 yang menyaksikan bangunan WTC ranap sama sekali.. Hah, sekarang anda nampak tak apa yang pelik..?? Haaaaaa... Jarak sela masa antara tarikh serangan WTC dan Operation Enduring Freedom cuma lebih kurang sebulan.. Erk.. Wat de hek..?? 

Bayangkan betapa hebatnya Amerika si kaki putar alam nih, dalam sebulan je dia dah dapat trace siapa bersalah.. Lagi hebat dari mana mana negara dalam plenet nih.. Mesti mantop kan CIA dan FBI tuh.. Sebulan je weh.. Anda patut kasi tabik spring kepada leader Amerika si kaki putar pada masa tuh yang bernama ''jos dabeliewu buish'' (saje je tanak eja nama dia.. haha.. ) Teman dah kasi tabik spring, anda bila lagi..?? Tapi yang herannya tuh, nak carik Osama, sampai 10 tahun baru nak dapat.. Mereka memang power atau sebenarnya mereka nih looser..?? Kompius laaa.. ^-^

Teman rasa laa.. Amerika si kaki putar alam nih mesti sehebat macam dalam movie hollywood kan..?? Kalau dalam movie, mestia ada sorg hero, hero tu laaa yang menyelamatkan nyawa umat manusia seluruh alam.. Dan cuba tanya diri anda... Adakah hero tu ialah seorang berbangsa Rusia..?? Atau India..?? Atau Melayu..?? Tidak..!! Hero mesti laa Amerika.. Nah, dalam babak kedua nih, sape hero dia..?? Tak lain tak bukan ''jos dabeliewu buish'', dan heroinnya ialah ''dik caney''.. Wow.. kombinasi yang matop.. Kalau buat movie, mesti ''kotak-pejabat'' kan..?? Kalah doktor Rozmey.. hahaha..

Ada satu fakta best yang teman rasa anda perlu taw.. Pada teman, sebenarnya fakta tu menjadi ''dalang'' kenapa Amerika si kaki putar serang Afganistan.. Nak taw fakta hapa..?? Sila baca fakta dibawah..
  • Afganistan memiliki 36 trillion cubic feet (1,000 km3) gas asli
  • Afganistan memiliki 3.6 billion tong (570,000,000 m3) petroleum
  • Afganistan memliki 1,325 million barrels (210,700,000 m3) gas asli dalam bentuk cecair
Anda tak percaya..?? Sila la kelik sini.. Cuba usha bahagian Energy and Mining kat page tuh.. Yang teman tulis tuh, baru sikit.. Ada banyak lagi mineral yang ada kat Afganistan nih.. Antaranya ialah emas, arang batu, kuprum dan telah dikatakan bahawa simpanan mineral di Afganistan nih adalah dalam kuantiti yang banyak.. Malah Pentagon pernah keluarkan memo yang menyatakan bahawa Afganistan mampu menjadi 'negara kaya 'berdasarkan simpanan yang mereka ada.. Buktinya, teman petik ayat daripada wikipedia yang berbunyi gini.. ''a memo from the Pentagon stated that Afghanistan could become the "Saudi Arabia of lithium".. Tak caya, usha link nih.. Malah ada kenyataan terbaru daripada Pentagon yang berbunyi gini, ''In 2010, Pentagon officials along with geologists from the United States announced the discovery of $1–3 trillion worth untapped mineral deposits in Afghanistan''.. Wah,, Kaya betul Afganistan nih.. Cool.. ^^

Kompom... Mereka taw Afganistan nih negara lemah, tapi sebenarnya kaya.. Mereka cuba monopoli sumber mineral, tapi taliban bukan la kerajaan puppet macam Mesir.. Mesir tu lain, mereka jadi puppet sampai sanggup salurkan gas asli untuk kegunaan rakyat Israel laknatullah.. Kemuncaknya, masa rusuhan tempoh hari, dah 2 kali saluran gas ke Israel diletupkan oleh protesten.. Style kan..?? hahaha.. Berbalik kepada kisah asal.. Amerika si kaki putar alam nih ada masalah iaitu Taliban tak tunduk kepada mereka, jadi, ini adalah ''masalah'' yang perlu mereka selesaikan..

Apa yang nak dihebohkan dengan simpanan Afganistan nih..?? Haa.. Kalau anda nak taw, andai kata Afganistan ada sebuah ''KERAjaan'' yang ''tunduk'' kepada mereka, mereka boleh buat duit.. Macam mana..?? Heh, nih teman nak gtaw, taktik Amerika si kaki putar nih..
Mereka akan cuba membentuk satu kerajaan yang tunduk kepada mereka, dengan itu, mudah le mereka nak ''melobi'' kepentingan di Afganistan.. Cara paling mudah, Amerika si kaki putar nih akan ''masukkan'' syarikat minyak atau syarikat cari gali ke Afganistan, then hasilnya Amerika si kaki putar alam nih akan dapat income.. Nice kan..?? Hebat betul dia mengambil kesempatan..
Hahaha.. Rasanya dah cukup kot sampai disini.. Nanti teman cuba buat babak ketiga pulak.. Ada beberapa persoalan yang teman nak kongsi ngan anda sebenarnya.. Jadi, sila la tunggu babak ketiga yep.. ^^



6 Drop Your Comment:

adwafarahin May 4, 2011 at 6:35 PM  

aku tggu babak ke tiga ^^

faiz May 4, 2011 at 6:36 PM  

btol tu...kes punye besar sebulan dah tau sape bersalah...amerika ni igt negara lain ni boneka ke ape..

Ayie May 4, 2011 at 7:25 PM  

Adwa- yeah.. nantikan drama ketiga, agenda mengutuk amerika.. hahaha

Ayie May 4, 2011 at 7:26 PM  

Faiz- biasa la bro.. Amerika kan..?? Polis dunia.. hahahha

jack May 4, 2011 at 7:55 PM  

Dalam setiap cerita holywood, amerima memang hebat, penyelamat kepada manusia...Kononnya..haha..Mereka tu memang tamak la..

Ayie May 4, 2011 at 8:49 PM  

Jack- cuba tgk cite street fighter.. Tgk la betapa powernya hero amerika tuh.. setakat 10 orang, selambe je dia belasah.. hahahhahaaahahahah

About This Blog

  © Blogger template 'Ultimatum' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP