Saturday, June 11, 2011

Sembang : : X-Men..?? boleh laaaa...

Dalam seminggu nih, teman dah tgk 2 movie best.. Yang pertama, X-Men dan yang kedua KL Gangster.. Secara jujurnya, kedua dua movie memang sedap untuk dilayan di wayang.. Agak berbaloi la anda bayar RM13 tuh..   Untuk entry nih, teman review sikit pasal movie X-Men.

Movie X-Men, kalau anda nak tau kenapa Professor X lumpuh, mana Magnetto dapat topi dan sejarah permusuhan mereka, anda patut tonton movie nih..  Scene X-Men bermula pada tahun 1940-an, dan seterusnya lompat ke tahun 1960-an yang mana zaman tuh menggunakan latar belakang zaman perang dingin antara Soviet dan USA.. Actually movie nih ceritakan tentang first generation of mutant yang mana pelopor mutant nih ialah Professor X, Magnetto dan Sebastian Shawl..  Dalam movie nih, Professor X dan Magnetto merupakan member kamcing pada asalnya, malah Professor X sendiri mengajar Magnetto mengawal kuasa dia.. Kira mereka nih macam best mate la..  Kesana kesini sama sama.. Tapi ada selisih sikit antara mereka yang menyebabkan mereka tak sehaluan..  

Ada satu watak antagonis, Sebastian Shawl.. Magnetto dan Professor X  bergabung tenaga nak tewaskan Sebastian Shawl, mamat nih mutant gak.. Dia berkemampuan manipulasi tenaga, kiranya tak guna la orang tembak dia pasal dia boleh serap kuasa.. Kenapa Shawl nih dibenci oleh Magnetto..?? Sebab Shawl dah bunuh mak Magnetto masa Magnetto dan keluarganya jadi tawanan Nazi..  

 Dalam banyak banyak mutant, teman tertarik dgn satu mutant yang berbentuk setan atau nama saintifik dia, Azazel. Agak style la dia main hilang hilang, sebijik macam karekter Anti-Mage dalam game DoTa.. Dengan ekor setan, ditambah muka yang tak beberapa nak kacak berserta perangai yang haramjadah, memang dia layak digelar Red Devil..  

Teman ada perasan, satu bad idea tentang X-Men nih, pengadun movie nih secara halus cuba menerapkan kepercayaan kepada wujudnya Holocoust Yahudi.. Ce anda tgk, masa awal movie, Magnetto dan family dia ditahan oleh askar Nazi dengan time tuh Magnetto pakai vast dengan lambing Zionist. pada belah kiri dada dia. Kemudian ditunjuk pulak scene buruh paksa dipaksa kerja untuk Nazi.. Biasa laaa.. Bila movie barat masuk wayang, tak mungkin mereka lupa nak sebarkan ideology karut mereka tuh.. Propa kene lebih.. Kalau tak, bukan laa yahudi namanya..

Sampai sekarang, teman masih tertanya tanya, kenapa Professor X botak..?? Bukan main kacak dia dengan rambut belah tgh masa muda.. Adakah dia botak kerana dia kene kanser..?? atau dia tensen takde awek..?? atau dia tensen sebab Mystique pilih nak kapel dgn Magnetto, bukan dgn dia..?? hahaha.. Mystique pun dah tua sebenarnya.. ce tgk gambau tuh..

**Sebenarnya teman nak buat entry nih hari isnin lepas.. Tapi sibuk mengalahkan PM, tak boleh nak buat hapa la.. Adakah teman terlambat..?? Arghhh.. persetankan semua tuh.. Teman tak kira, teman nak buat gak entry nih.. hahaha

3 Drop Your Comment:

faiz June 11, 2011 at 12:11 PM  

xmen yg sebelum ni mcm hampeh..yg ni baca review mcm best je..

ABU June 11, 2011 at 12:24 PM  

aku layan abes site ni..banyk becakap tapi bagi aku ok, sbb dia nak tunjukkan permulaan awal character tu.. best

h A n Y S June 12, 2011 at 6:29 PM  

prof X jd botak sbb bg dia botak tu lbh macho gituWW~ haha~ btw, movie ni bg aku biasa sgt, x trase truja masa tgk..mungkin ke sbb x byk action? heh heh~ :P

About This Blog

  © Blogger template 'Ultimatum' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP