Tuesday, June 14, 2011

REVEAL..!! Sepuluh taktik pelajar meniru,

Sepanjang 3 tahun teman belajar diploma, meniru dan ditiru umpama asam garam student.. Tanpanya, maka tak berwarnalah alam peperiksaan, alam ujian dan alam quiz.. Ibarat irama dan lagu, pabila dipisah, bosan jadiknya..  Kali nih teman buat entry untuk revealkan cara student meniru.. Kepada bakal guru, sila ambil perhatian.. Kalau student anda buat gini, anda paham paham je laa.. hahaha..

Penafian: Meniru tuh tak bagus untuk kesihatan.. Sila baca entry nih dengan niat yang baik..
1. Poket doremon
Boleh kata cara paling best untuk digunakan.. Malangnya nota tuh agak limited..  Nota kecik akan disimpan didalam poket.. Lalu menyebabkan poket tuh dikenali sebagai poket doremon.. hahaha.. Biasanya hanya subjek berkaitan ilmu kira-kira je yang sesuai untuk menggunakan teknik nih.. 


2. Mata power

Yang nih memerlukan kerjasama member.. Caranya, masa ujian, silalah duduk sebelah member yang pandai tahap cipan.. Bila anda tak tau jawapan, tanya la dia.. Nanti mesti dia angkat kertas jawapan dia sambil memberikan anda peluang utk tgk..


3. Meja ajaib

Teknik kegemaran teman.. Cara paling sempoi dan munasabah.. Sama ada anda tulis segala fakta atas permukaan meja atau anda taruk je buku kat laci meja tuh.. Pandai pandai hidup laa.. Tak pandai cover, paham paham laa.. Alaa, kene repeat je pun.. 


4. Tulisan halimunan

Cara nih, hanya sorang mamat bernama Azlan Bin Obet je yang guna.. Macam mana..?? Dia poie tulis segala jenis formula kat atas kalkulator yang berwarna hitam.. Jika dipandang dari jauh, anda takkan nampak tulisan tuh.. Cara yang selamat tapi menjadi sangat disaster jika tiba-tiba lec nak pinjam kalkulator anda..


5. Toilet pintar

Cara budak sekolah.. Tak uptodate sgt.. Dengan meninggalkan sebijik buku didalam toilet, maka anda bebas untuk carik jawapan untuk soalan yang anda tak tau tanpa masalah.. Tapi awas.. Kalau anda poie ke tandas sampai 14 kali untuk 1 jam, makanya anda akan menarik perhatian encik pengawas untuk membuat serbuan ke tandas.. Maka, berhati hati lah..


6. Surat layang

Posto tak bertauliah akan menjalankan tugasan nih.. Satu kertas kecik yang dikoyak daripada A4 paper, akan ditulis soalan.. Lalu di berikan kepada sorg member yang pintar dan baik hati.. Nanti dia akan jawap soalan tuh.. Biasanya, kertas jawapan tuh akan melayang seantero kelas.. Tu pasal kadang kadang satu kelas tulis jawapan sama, padahal jawapan tu salah.. Ketara sgt menirunya.. hahaha


7. A4 size

Nih pun cara kegemaran teman.. Sebelum masuk ujian,tulis satu note penuh. lengkap dengan graph dan segala bagai maklumat yang patut dimasukkan untuk subjek ujian tuh..  Kertas A4 yang penuh dengan maklumat tuh, akan diselitkan dibawah kertas untuk menjawab ujian.. Bila perlu, selak la kertas tuh.. Sila gunakan kertas yang ''agak'' sama dengan warna kertas menjawab ujian anda.. Malangnya, jika anda guna kertas yang mempunyai warna yang ''sgt'' berbeza, memang anda carik nahas sebenarnya..  Kalau anda perasan, kadang kadang, lec suka bagi soalan ujian dengan kertas berwarna, dan anda perlu tulis jawapan di kertas itu.. Kenapa..?? Sebab sebenarnya lec pun dah tau taktik nih.. Lec pun student gak dulu.. 


8. Bahasa isyarat

Isyarat biasa digunakan untuk mendapatkan jawapan.. Cara nih hanya sesuai jika soalan yang dikemukakan ialah soalan objektif.. Kalau anda pikir anda nak pakai cara nih untuk soalan subjektif, maka anda akan dikategorikan sebagai student noob.. Kebiasaannya mereka akan menggunakan isyarat seperti batuk, isyarat tangan atau ketukan meja.. Awas..!! Jangan sesekali menggunakan bunyi sendawa atau kentut sebagai pengantara bahasa isyarat, melainkan anda bersedia untuk mnerima terajang dibahagian abdomen..


9. Bisikan nurani

Nih biasanya orang guna kalau emergensi seperti masa menjawab dah nak tamat atau time pengawas nak kutip kertas jawapan.. Time tuh kompom semua kalut, dan bising.. Itu lah masanya student akan bercakap secara berbisik, untuk bertanya jawapan.. Bisikan nurani tak sesuai untuk student yang suaranya garau macam ramli sarip kerana bisikan nurani tersebut akan menjadi ''lolongan nurani'' dan seterusnya menyebab student tuh kantoi.. 


10. Teknologi

Yang nih, dikalangan member teman, cara nih dipelopori oleh sorang mamat bernama Arif Aziz.. Disebabkan kamera henpon dia boleh dikategorikan sebagai power, maka beliau akan mengambil gambar buku nota dan disimpan didalam henponnya.. Kalau anda nampak member anda pegang henpon kat bawah meja sambil menjawab soalan, anda perlu paham, beliau sedang konsentrasi menjawab soalan beliau dengan bantuan teknologi.. Jangan lupa silentkan henpon anda.. Kalau tak, anda memang menempah bala..


Harap harap lec tak kejam sgt sampai suruh student buat mcm gambar nih.. hahaha


Adios.. Assalamualaikum..

34 Drop Your Comment:

Sharinginfoz June 14, 2011 at 11:54 AM  

mcm2 cara ya, tapi yang penting jangan ikut ya

amna June 14, 2011 at 12:04 PM  

haha.. gmbar lat tu sempoi habis. kikiki~ ^^''

pena rozie June 14, 2011 at 12:18 PM  

Tak suka la meniru...

Miecyber June 14, 2011 at 12:20 PM  

Mereka juga patut mencuba Jus Katak juga...

Katak boleh rawat Kanser

Bella Bell June 14, 2011 at 2:13 PM  

hahhhahhaa.. ok.. nanti nak cuba cara yng tulis kat kalkulator tu :D

adwafarahin June 14, 2011 at 2:47 PM  

ok mnggu dpn exam aku try aplikasikan..hahaha

tengs brader pandaman! ^^

alieavea June 14, 2011 at 3:25 PM  

LIKE LIKE LIKE

HAHAHAHHAHAHAHAHAH

Siti Aziz June 14, 2011 at 4:43 PM  

hahahahaha....xnak kata ape2....nak gelak je ayie....

cik mun June 14, 2011 at 6:26 PM  

hahahaha...mcm2 cara ek nak meniru..tp dulu dak2 klas slalu tulis nota kat tgn dorang je..penuh tangan conteng dgn nota..tp mun x wat la..hehe

ABU June 14, 2011 at 8:38 PM  

hahahaha...gelak aku..kitorng yang kertas kecik2 tu kitaorng panggil toyol.. meniru is menoyol..

hana sudradjat June 14, 2011 at 9:08 PM  

ADUHAI,INI BUKAN MENCEGAH,MALAH MENGGALAKKAN hahahahahahaha

faiz June 14, 2011 at 10:14 PM  

no.7 tu kalo xbuat bile nk masuk test mmg cuak yg amat sgt..benda wajib..heheh

.::: Princess MOMOY :::. June 16, 2011 at 2:23 PM  

kalau namanya student
biasa la tu. hihi...
Cara dan Tips Elak Blog Dari di Godam | Bertindak Sekarang!"

chii June 18, 2011 at 2:26 PM  

perghh..teringt zaman study dulu..ahaha..

tp chii pernah ada sorang lecturer ni tlg time xm..dia tgk paper..pastu dia bitau..jawapan yg chii wat slah..ahaha..kantoi plak..tp x semua lecturer baik cam dia la..

kalo dulu yg pernah chii wat..err..xleh bitau..rhsia..ahha

SweetLikeWhat June 20, 2011 at 12:13 PM  

amboi banyaknye cara meniru ye..hehe

Ayie June 20, 2011 at 5:04 PM  

sharinginfoz- kalau dah terdesak, tak pikir hapa dah.. hahaha

Ayie June 20, 2011 at 5:04 PM  

amna- lec mereka sgt kreatif.. haha

Ayie June 20, 2011 at 5:05 PM  

PR- meniru ialah berkongsi.. sharing is caring u noe.. HAHA..

Ayie June 20, 2011 at 5:05 PM  

Miecyber- patot la park ji sung hebat.. hahaha

Ayie June 20, 2011 at 5:06 PM  

bell- usah diikutkan perkara negetif.. berdosa oo.. haha

Ayie June 20, 2011 at 5:06 PM  

adwa- erk.. jangan libatkan aku yop.. hahaha

Ayie June 20, 2011 at 5:06 PM  

alia- hahahaha

Ayie June 20, 2011 at 5:07 PM  

siti- hahahaha.. meh gelak bersama sama.. hahaha

Ayie June 20, 2011 at 5:08 PM  

mun- bole caya ke nih..?? hahaha

Ayie June 20, 2011 at 5:09 PM  

abu- toyol tu nama timangan dia.. hahaha

Ayie June 20, 2011 at 5:10 PM  

hana- mana ada.. nih nak tolong cikgu kat luar sana reveal taktik student meniru.. nanti senang la dia nak trace.. hahahaha

Ayie June 20, 2011 at 5:11 PM  

faiz- itu taktik paling berkesan.. tapi sgt disaster kalau kantoi.. bukti terang dan nyata.. hahaha

Ayie June 20, 2011 at 5:11 PM  

momoy- tau tape.. lec pun mesti pernah meniru dulu.. ahaha

Ayie June 20, 2011 at 5:11 PM  

chii- baik betul lec tuh.. hahaha

Ayie June 20, 2011 at 5:12 PM  

SLW- nih baru sikit sis.. belum reveal semuanya.. hahaa

h A n Y S June 21, 2011 at 11:31 PM  

member aku guna cara no.7, berbuluuu je aku...tak adil wooo.. susah payah den study, dio sonang2 jo niruuuu~ T__T

z a z a June 23, 2011 at 12:47 AM  

picture yg last sekali tu lah yg terbaik untuk mengelakkan utk org meniru

inaz June 23, 2011 at 9:34 AM  

hehehe...mengimbau kenangan...wpon agak skema dulu...

amny June 25, 2011 at 3:30 PM  

Meniru??dah sebti dlm hidup...tp bila berada tempat baru ni..terasa keko lagi nk wat kerja suci tuu..jahahaha

About This Blog

  © Blogger template 'Ultimatum' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP