Monday, June 25, 2012

Uiii.. Budak budak sekarang... =.=''

Budak budak sekarang dah tak macam dulu.. kalau time teman dulu, nak merokok, sembunyi sembunyi.. Sekarang, nak merokok, depan sekolah pun selambe je dia.. Itu yang kes rokok, yang layan gam, layan ganja lain pulak ceritanya.. Tengah hari buta, kat taman pun boleh jadi port.. Apa yang nak jadi dengan budak zaman sekarang nih..

Teman tak bole nak bayangkan apa akan jadi pada budak muda especially melayu untuk 20 tahun akan datang.. Risau plus takut melihatkan perangai mereka.. Tak mustahil satu hari nanti bangsa melayu merempat di negara sendiri..

Pernah teman bertanya sorg budak yang hidap rokok kat mapley tempat teman makan tengah hari.. Hisap rokok tak bagus.. Jangan hisap.. Buang duit.. And guess what.. budak tu jawap balik, abah saya hisap, elok jee.. Siap anak 6 lagi.. Dari sini teman nampak, actually masalah nih berpunca dari rumah lagi.. Bila parent gagal memberi contoh yang baik, anak anak akan ada masalah untuk mencari contoh yang elok.. Jadi nak salahkan siapa..??

Teman nak tanya soalan cepumas.. Apa pandangan reader sekalian tentang masalah nih..?? Apa tindakan yang anda rasa patut dibuat..??

11 Drop Your Comment:

Siti Aziz June 25, 2012 at 6:59 PM  

huh...kalau adik2 mek tie yang duk merokok tue, mmg makan pelengkung sabut kelapa la jawabnyer.. ayah mek tie tak merokok.. harap anak2 menantu pun tak de yang merokok...kih3....

.::: Princess MOMOY :::. July 1, 2012 at 5:27 PM  

lama x nampak bro
jemput la singgah blog baru momoy
blog lama kena delete ke hapa ntah
sedihhh

pasal entry ni
momoy rasa 'abah saya pun hisap juga' sebenarnya alasan mereka saja nak hisap rokok
kalau tak nak hisap mereka boleh jer nak pilih jalan tu kan
ni pengaruh kawan-kawan juga nih konon macho bagai'

Mentadak Mentadu July 8, 2012 at 8:20 PM  

jaga makanan fizikal dan juga makanan hati mereka :)

Suhami Ahmad July 12, 2012 at 9:00 AM  

kalao atok jumpa org x merokok, atok akan buat muka tak selesa...xpun menjauhkan diri

Suhami Ahmad July 12, 2012 at 9:00 AM  

errr...silap...merokok

aNiss :):) July 22, 2012 at 2:15 AM  

err, maybbe didikan family, tapi anis rase pengaruh kawan paling kuat :DD

pissst : salam ramadhan yaa :DD

Ayie December 23, 2012 at 6:12 PM  

siti- tak paham kenapa orang suka merokok.. hahaha

Ayie December 23, 2012 at 6:13 PM  

momoy- bizi sis.. tak berdayo badan ni haaa..

Ayie December 23, 2012 at 6:13 PM  

mentadak- tapi mereka tak makan nasihat.. lagu mano tu..?? hahah

Ayie December 23, 2012 at 6:14 PM  

atok- kalau teman, teman sound tepek.. oke tak..?? hahaha

Ayie December 23, 2012 at 6:14 PM  

anis- didikan family penting.. kalau ayah merokok, apakan lagi anak anak..

About This Blog

  © Blogger template 'Ultimatum' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP